Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Hantos Zoltán
A légzőrendszer mechanikája élettani és kóros körülmények között:a légutak és a tüdőszövet szeparált vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Hantos Zoltán
helyszín (magyar oldal): SZTE ÁOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet, Légzésélettani kutatócsoport
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

A témakör kutatásának célja: korszerű kísérletes, mérés- és értékeléstechnikai módszerek alkalmazásával feltárni mindazokat a biomechanikai tulajdonságokat, amelyek
• elkülönítetten jellemzik a légzőrendszer légúti és szöveti kompartmentjeit,
• meghatározzák e kompartmentek kölcsönös mechanikai függőségét,
• rámutatnak az akut légúti és szöveti konstrikció és dilatáció mechanizmusaira,
• változnak a krónikus légzőszervi betegségek és azok terápiás befolyásolása során
• meghatározzák a légutak záródásának és újranyílásának folyamatait és
• lehetővé teszik neminvazív mechanikai és volumetriai módszerek kifejlesztését.
A témakör fontossága alapvetően a légzőrendszeri megbetegedések növekvő elterjedéséből következik, de aktualitását két, az elméleti és klinikai kutatások homlokterében álló kérdéscsoport különösen alátámasztja. Az egyik a légzőrendszeri szövetek mechanikájának komplex, nem-newtoni jellegéből következik: a szöveti mechanikai ellenállás jelentős hozzájárulása a spontán légzés energetikájához; a szövetek részvétele a bronchokonstrikcióban (a „pulmokonstrikció” jelensége) - illetőleg a bronchodilatációban - a parenchyma és a légutak mechanikai interdependenciája és ennek eltorzulása az asztma, emphysema és fibrosis kialakulása során. A másik az inhomogenitás jelensége, általában a struktúra-funkció összefüggés kontextusában, speciálisan a bronchokonstrikció során: a perifériás légutak inhomogén konstrikciójának mechanizmusai és hatása a gázcserére és a globális mechanikára a mesterséges lélegeztetés körülményei között; az inhomogenitás dinamikája, különös figyelemmel a légutak elzáródásának-újranyílásának folyamataira és ezek befolyásolására az optimális ventillációs stratégiák kialakításával.
A kutatás módszerei a standard légzés- és keringésvizsgálati metodikák mellett kiemelt helyen tartalmazzák a kutatócsoportunk által kifejlesztett módszereket, elsősorban az alacsonyfrekvenciás kényszerített oszcilláció állatkísérletes és humán vizsgálati verzióit, melyekkel a légzőrendszer szöveti és légúti mechanikája szeparáltan és neminvazív módon vizsgálható, valamint a légzési hangok intratracheális rögzítésének és feldolgozásának módszerét, mellyel az atelektatikus tüdő kinyílási folyamatait kísérő „crackle” hangeseményei figyelhetők.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-12-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )