Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szabó Miklós
Hagyomány és megújulás a jog elméleti megalapozásában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Miskolci Egyetem
állam- és jogtudományok
Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola

témavezető: Szabó Miklós
helyszín (magyar oldal): Miskolci Egyetem ÁJK
helyszín rövidítés: ÁJK


A kutatási téma leírása:

Jogdogmatika: A jogdogmatika története és irányzatai; a jogdogmatika alapproblémái; a jogdogmatika eszköztára; következtetés, igazolás és érvelés jogkérdésben; következtetés, igazolás és érvelés ténykérdésben.

Jog és logika: A logika elmélete; logika-történet és logikai rendszerek; a klasszikus logika fő fogalmai és eljárásai, deviáns logikai rendszerek; jogi logika - jog és logika.

Jog és nyelv: Nyelvészet és nyelvfilozófia; a jog nyelvi dimenziója; nyelvhasználat a jogi eljárásban; jogi beszédaktusok; jogi fogalmak; a jogi szemiotika egyes kérdései; a jogi nyelv mint szaknyelv.

Jogelmélet: A politikai és jogi eszmék története; a jog elméleti és gyakorlati filozófiai megalapozása; irányzatok a jogelmélet körében; analitikai jogelmélet; tartalmi jogelmélet; intézményelmélet; kritikai jogelmélet.

A téma konkretizálása a jelentkezőkkel egyeztetett kutatási terv szerint történik.

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2019-08-31


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. október 11-én 12.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )