Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Ismételt (second és tercier) veseátültetések sebészi immunológiai és etikai kérdései

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Telkes Gábor
helyszín (magyar oldal): SE- Transzplantációs és Sebészeti Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A veseátültetés eredményességéért számtalan tényező felelős.
Az ismételt átültetések eredményességét bizonyosan befolyásolja az előző graft „sorsa”, mind immunológiai, mind sebésztechnikai szempontból. A rejekció valószínűsége egyre nagyobb, donorspecifikus antitestek megjelenésével kell számolni, és többedik műtét esetén egészen nehéz sebészi helyzetek is adódhatnak. Mindezen problémák összetett vizsgálatáról kevés adat áll rendelkezésére, ugyanakkor a betegek, és elvégzett műtétek számna növekedésével egyre gyakoribbá válik a második, harmadik, vagy akár többedik vesegraft.

Egyrészt a sebészi eljárások szerepére, egyes műtéttechnikai, műtéti részletek szerepére összpontosító vizsgálatokat tervezünk. Ilyenek lehetek a hideg ischaemiás idők szerepének, az anastomosis típusok szerepének, az úgynevezett „handling time” szerepének vizsgálata, a perfúziós oldatok, és technikák vizsgálata, hideg, gépi perfúzió használatának vizsgálata. Különös hangsúlyt fektetünk a vizsgálat során az urether anastomosis technikai, és fiziológiai vizsgálatára, mely a műtét legkényesebb művelete, és legtöbb szövődmény ehhez köthető.

Másrészt vizsgáljuk az immunszuppresszív kezelés lehetőségeit, az alkalmazott szerek hatását egyenként, és kombinációban. Elsősorban a korai hatásokat tervezzük vizsgálni, a késői, krónikus hatások/mellékhatások vizsgálata másik témakör keretében lehetséges.
Ezen belül nem csak az alapvető rejekciós gyakoriságot, hanem a vesefunkcióra gyakorolt korai/azonnali hatást, az infekciós szövődményeket vizsgáljuk, elemezzük.
Itt különös szerepe lehet az újabb, kipróbálás alatt álló, vagy bevezetésre váró új immunszuppresszív szerek összehasonlító vizsgálatának, és tudományos igényű elemzésének.

Ugyancsak külön vizsgálat tárgya lehet az ismételt transzplantáció etikája, hiszen a várólistán első és többedik vesére várók egyaránt vannak, és ilyenkor a prioritás meghatározásának etikai oldalai is vannak.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )