Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nádasy György
Végtagartériák és vénák biomechanikai tulajdonságainak változásai angiogenetikus folyamatok során

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Nádasy György
helyszín (magyar oldal): SEmmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Előzmények: Az érfalátépülési folyamatoknak az utóbbi években zajló pontosabb megismeréséhez képest kissé elmaradtak azok a biomechanikai vizsgálatok, melyek demonstrálnák, hogy ezek milyen lokális hemodinamikai-biomechanikai körülmények között jönnek létre, illetve hogy milyen lokális biomechanikai-hemodinamikai következményekkel járnak. Pedig az egész szervezet szempontjából általában ezek lesznek az adott érátépülési folyamat legfontosabb következményei.
Vizsgálatok: Erre irányuló vizsgálatokat tervezünk végtagereken. A laboratóriumunkban beállított érzékeny videomikroszkópos in vivo és in vitro mikroangiometriás technikák, mikrosebészeti eljárások erre jó lehetőséget nyújtanak. A torakális aorta és az artéria femorális biomechanikai tulajdonságainak ontogenezisét tanulmányozzuk az embrionális-szövettani fejlődés függvényében, humán és patkány embrionális mintákon. A femorális artéria és a femorális véna kollaterális hálózatának kialakulását vizsgáljuk krónikus érszűkítés kapcsán. Tanulmányozzuk a kialakult új érhálózat geometriai, mikrohemodinamikai, érfalmechanikai és szövettani-immunhisztokémiai sajátosságait és az érújdonképződés kvalitatív, esetleg kvantitatív törvényszerűségeit keressük. Tanulmányozzuk egyes rezisztencia érszegmentumok biomechanikai tulajdonságainak változásait angiotenzinII infúzió kiváltotta hipertenzióban, illetve az ezt követő restitúció során. Kiválasztott végtagerek környezetébe krónikusan angiogenetikus anyagokat juttatva tervezzük azonosítani, hogy ezek hogyan hatnak itt a lokális hemodinamikai, hálózati-geometriai, falszövettani és érfalmechanikai tulajdonságokra.
Cél: Vizsgálataink alapján várható, hogy az érhálózatok, érelágazások, érszegmentumok biomechnanikai formálódásának alapvető törvényszerűségeit sikerül föltárni, illetve ezekben a folyamatokban egyes már leírt angiogenetikus hatású anyagoknak a szerepét tisztázni.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )