Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Prohászka Zoltán
Anyagcsere és immunológiai eltérések vizsgálata az akcelerált atherosclerosis hátterében

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Prohászka Zoltán
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az atherosclerosis talaján kialakuló érbetegségek típusosan a középkorú vagy időskorú populációt érintő, évek, évtizedek alatt progrediáló, jelentős mortalitással járó betegségek. Ismertek azonban a klinikai gyakorlatban olyan kórállapotok, melyekben kifejezetten gyors progresszióval, fiatalabb életkorban jelennek meg a súlyos kardiovaszkuláris szövődmények. A legismertebb példák a diabetes mellitus, a szisztémás autoimmun betegségek és egyes familiráis halmozódást mutató kórállapotok (mint pl. familiáris hiperkoleszterinémia). Ezek a betegségek mintegy modelljét képezhetik az atherosclerosis tanulmányozásának azáltal, hogy az érintett betegekben a multifaktoriális etiológia valamely jól azonosítható tényezője (pl. glikált LDL, advanced glyacation endproducts, AGEs, immunkomplexek) dominál.
Ugyanakkor ezekben a betegségekben nem ismert pontosan az atherosclerosis progresszió felgyorsulásának oka, az ebben szerepet játszó mechanizmusok, molekuláris résztvevők (receptorok, ligandok, jelátviteli útvonalak, a változások hatását közvetítő gének és az azokkal kapcsolatos változások) jellegzetességei. Ha ezeket a folyamatokat részletesen jellemezni lehetne, akkor olyan új eredmények kerülhetnének leírásra, amelyek az atherosclerosis „klasszikus” formájának pathogenezisét is magyarázhatják, és az érintett betegségekben diagnosztikai, prognosztikai vagy terápiás következményekkel rendelkezhetnek.

A téma célkitűzése ezért elsősorban olyan humán klinikai vizsgálatok és azokkal kapcsolatos modellrendszerek tervezése, kivitelezése és értékelése, melyekkel az akcelerált atherosclerosis klinikai és elméleti vonatkozásai viszgálhatók. Kiemelt területként a diabetes mellitus különféle klinikai megjelenési formáit (I-es és II-es valamint LADA típus) és a szisztémás autoimmun betegségek egyes formáit (SLE, vasculitisek, scleroderma , anti-foszfolipid szindróma) kívánjuk vizsgálni. A kiemelt, gyakori területek mellett figyelmet kívánunk fordítani olyan ritka, érbetegség klinikai képében megjelenő kórképek tanulmányozására is, melyekben egy jól meghatározható molekula vagy mechanizmus hiánya vagy károsodása áll a betegség hátterében.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )