Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Rosivall László
Művesekezelés, biokompatibilitás, életminőség

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Rosivall László
helyszín (magyar oldal): Kórélettani Intézet
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az utóbbi évek során a klinikai kutatásokban igen hangsúlyos volt a különböző vesepótló modalitások hatékonyságának összevetése, valamint a Krónikus Veseelégtelenség (KVE) kimenetelének elemzése. Az ismert kemény végpontokat (mortalitás, morbiditás és hospitalizáció) újabban egyre gyakrabban kiegészítik a betegek elmondása alapján nyert adatokkal (patient reported outcomes, (PRO)), köztük az egészséggel kapcsolatos életminőség adataival (health related quality of life, (HRQoL)). Mára már egyértelművé vált, hogy ez utóbbiak a betegellátásnak és a betegek állapotának ugyanolyan fontos aspektusait tükrözik, mint a hagyományos, „objektív” végpontok.
A betegséggel illetve a kezeléssel járó kellemetlenségek nagymértékben befolyásolják a betegek életmódját, életminőségét, ugyanakkor ezek a problémák a kezelés hatékonyságának jellemzésére hagyományosan használt biológiai és klinikai paraméterekkel csak ritkán követhetők. Az egészséggel összefüggő életminőség mérésének célja pontosan annak meghatározása, hogy az adott betegség, illetve a kezelés a beteg mindennapi életére milyen hatással van. Az életminőség a betegek morbiditásának és mortalitásának a klinikai paraméterekkel egyenrangú, független prediktora. Krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek esetében a betegek által megélt életminőséget számos, a betegséggel vagy annak kezelésével összefüggő klinikai, valamint több pszicho-szociális tényező is befolyásolja.
Vizsgálatainkban különböző vesepótló kezelésben (hemodialízis, peritoneális dialízis, vesetranszplantáció) részesülő betegek életminőségét mérjük fel. Elemezzük a különböző modalitásokkal kezelt betegek életminősége közötti különbséget, az azt befolyásoló tényezőket. Vizsgáljuk a krónikus gyulladás, a vesebetegség szövődményei, a kezelés egyes sajátosságai és az életminőség közötti kapcsolatot. Vizsgálatainkban számos új, az életminőség mérésének a klinikai gyakorlatban történő alkalmazását is célzó mérőeszközt is validálunk.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )