Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Rosivall László
A renin-angiotenzin rendszer (RAS)

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Rosivall László
helyszín (magyar oldal): Kórélettani Intézet
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A RAS hatásának gátlása receptor blokkolókkal, konvertáló enzimgátlókkal nemcsak az egyik leggyakrabban használt gyógyszeres kezelési eljárás, de a RAS hatásának vizsgálata több mint 100 éves története ellenére még ma is rendkívül kiterjedten folyik. Ennek oka, hogy egyre újabb és újabb eredmények születnek, melyek folyamatosan és alapvetően módosítják a rendszer működésével kapcsolatos elképzeléseinket.
Laboratóriumunk a lokális renin-angiotenzin rendszerek közül legkiterjedtebben az intrarenális rendszer hatását vizsgálja a betegágytól a molekuláris szintig. Tanulmányozzuk a RAS hatását a progresszív renális szöveti fibrózisra, a juxtaglomeruláris apparátus morfológiájára különös tekintettel az afferens arteriola endotheliális nanocsatornáinak kialakulására és működésére. Vizsgáljuk a RAS szerepét a diabetes kialakulásában és kölcsönhatását a relaxinnal, a TGF-betaval és a vaszkuláris endotheliális növekedési faktorral. Különös hangsúlyt fektetünk a legújabban felfedezett prorenin receptrokon keresztüli szabályozási lehetőségek jobb megértésére. Vizsgálatainkat kiterjedt hazai és nemzetközi együttműködésben végezzük.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )