Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A miokardiális mechanika változása bal- és jobb szívfél elégtelenség esetén

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Kovács Attila
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A szívelégtelenség, mint klinikai szindróma prevalenciája az idősödő társadalmakban jelentős növekedést mutat. A hozzá köthető szövődmények (pl. akut dekompenzáció, ritmuszavarok, krónikus keringésélettani változások, stb.) a halálozás leggyakoribb közvetlen okai (1). Ennek ellenére a rutinszerűen alkalmazott képalkotó és egyéb technikák nem kellően érzékenyek számos differenciál diagnosztikai probléma esetén, illetve az utánkövetés során sem. A modern kardiológia két fő csoportra osztja fel a szívelégtelenséget: csökkent ejekciós frakciós (Heart Failure with reduced Ejection Fraction – HFrEF), illetve megtartott ejekciós frakciós (Heart Failure with preserved Ejection Fraction – HFpEF) formát különböztet meg. Ez utóbbi entitás megszületése is részben annak köszönhető, hogy számos olyan patológiás állapot létezik, melyben a bal kamrai szisztolés funkció hagyományos paramétere, az ejekciós frakció nem lesz kellően érzékeny a csökkent kontraktilitás és a következményes szívelégtelenség kimutatására (2). Szükségünk van tehát új, érzékeny és egyben a hosszú távú kimenetelre prediktív mérőszámokra. Meg kell értenünk továbbá azokat a szubklinikai folyamatokat, melyek a kórkép kialakulásához vezetnek, megteremtve így a lehetőséget a korai terápiás beavatkozáshoz.

A szívelégtelen betegek diagnosztikájában és utánkövetésében az echokardiográfia kiemelt jelentőségű, lévén egy rutinszerűen használt, könnyen hozzáférhető, költséghatékony eszköz a kardiológia fegyvertárában. Az elmúlt évek rohamos technikai fejlődése lehetővé tette új, fejlett echokardiográfiás módszerek, mint például a speckle-tracking és a 3D echokardiográfia kifejlesztését és kezdetben a kutatásban, majd a klinikumban való egyre szélesebb körű elterjedését. Az új, (szemi)automatikus mérési technikák nagy segítséget nyújthatnak differenciáldiagnosztikai problémák esetén, a kóros folyamatok progressziójának, illetve regressziójának pontosabb utánkövetésében. A szívüregek rekonstruált térszerkezeti modelljeinek további elemzésével részletes információt kaphatunk a különböző mozgáskomponensekről is, melyek jellemző változást mutathatnak különböző fiziológiás és patológiás állapotokban, diagnosztikus és prognosztikus információt hordozva.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )