Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kellermayer Miklós
Az aktomiozin rendszer önszervező és nanomechanikai tulajdonságai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Kellermayer Miklós
helyszín (magyar oldal): Biofizikai Intézet
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A miozin a biológiai rendszerek egyik legfontosabb motorfehérjéje, amely számos celluláris folyamatban játszik alapvető szerepet. Egyes izoformái filamentumokat alkotnak önszervező mechanizmusok segítségével. A program célja a miozin filamentumok önszervező mechanizmusainak pontosabb megértése, a filamentum mechanikai tulajdonságainak megismerése, és a miozin motorikus funkcióinak tisztázása.
A kutatási programban titin molekulatemplátra asszociált szintetikus miozin filamentumok sajátosságait vizsgáljuk. Atomerőmmikroszkópos és korrelált fluoreszcencia mikroszkópos technikákkal analizáljuk a kialakult szupramolekuláris komplex szerkezetét és nanomechanikai tulajdonságait. In vitro motilitási próba segítségével mérjük a filamentum rendszer funkcióját. Cél, hogy megismerjük a titin organizációs hatását a miozin filamentum szerkezetére, dinamikájára, mechanikájára és funkciójára.
A kutatási programban különböző humán és állati izomszövetekből preparált miozin motorfehérjék működését vizsgáljuk egy funkcionális assay, az in vitro motilitási próba segítségével. A módszerben egyedi aktin filamentumok mozognak ATP jelenlétében egy miozinnal beborított felszínen. Mérjük a motilitás átlagsebességét, a filamentumok sebességeloszlását, és különböző biokémiai paraméterek hatását a motilitásra. A sebességet korreláljuk a miozin ATPáz aktivitásáral, izoforma típusával, az izomszövet hisztológiai képével, illetve a klinikai kórképpel. Cél, hogy a miozin szöveti és in vitro funkciói közötti kapcsolatot feltérképezzük.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )