Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kellermayer Miklós
A titin óriás izomfehérje molekuláris biofizikája

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Kellermayer Miklós
helyszín (magyar oldal): Biofizikai Intézet
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A titin egy multidomén szerkezetű filamentális óriás izomfehérje, amely a harántcsíkolt izom rugalmassátáért, mechanoszenzoros funkciókért és a szarkomer szerkezeti organizációjért felelős. A program célja a fenti különböző funkciók mechanizmusainak vizsgálata molekuláris biológiai, modern mikroszkópos és nanotechnológiai eszközökkel (atomerőikroszkóp, lézercsipesz).
A kutatási programban a titin óriás izomfehérje különleges, egyedi szekvenciájú, úgynevezett PEVK doménjének nem szokványos kálcium-kötési mechanizmusait vizsgáljuk. Fluoreszcencia spektroszkópiai módszerekkel a PEVK domén kálcium-kötését, illetve atomerőmikroszkóppal a kálcium-kötés PEVK domén rugalmasságára kifejtett hatását mérjük. Cél, hogy a PEVK domén kálcium kötési sztöchiometriáját és a kötés erősségét (Kd) megmérjük, illetve a lehetséges kötési mechanizmusokat megállapítsuk.
A kutatási programban a titin óriás izomfehérje Z-csíkban fellelhető doménjeinek lehetséges mechanikai érzékelő funkcióit és mechanizmusait vizsgáljuk. A molekula Z-csík felőli végén található Z1Z2 domének és a telethonin kötődési dinamikáját és mechanikai stabilitását vizsgáljuk lézercsipesz segítségével. Cél, hogy megmérjük a molekulakomplex mechanikai stabilitását.
A kutatási programban a titin óriás izomfehérje M-csíkban fellelhető kináz doménjeinek lehetséges mechanikai érzékelő funkcióit és mechanizmusait vizsgáljuk. A molekula M-csík felőli végén található kináz domén mechanikai stabilitását és erővezérelt aktivációs mechanizmusait vizsgáljuk lézercsipesz, illetve koordinált atomerőmikroszkópia és evaneszcens mező fluoreszcencia mikroszkópia segítségével. Cél, hogy megmérjük a titin kináz mechanikai stabilitását, és a különböző mechanikai erőknél fellépő biokémiai aktiválhatóságát.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )