Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kellermayer Miklós
Nukleoprotein rendszerek nanomechanikája

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Kellermayer Miklós
helyszín (magyar oldal): Biofizikai Intézet
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Csak az utóbbi néhány évben került a kutatás és tudományos gondolkodás középpontjába az a tény, hogy a nukleinsav (DNS és RNS) és nukleoprotein (pl. kromatin, kromoszóma) tuajdonságaiban és funkcióiban milyen nagy szerepe van mechanikai tulajdonságaiknak. A programban egyedi DNS és RNS molekulákat, illetve fehérjékkel (hisztonok, nukleokapszid fehérjék, stb.) alkotott komplexeik nanomechanikai tuajdonságait vizsgáljuk modern eszköztár (atomerőmikroszkóp, lézercsipesz, egymolekula fluoreszcencia) segítségével).
A kutatási programban különböző, elsősorban a kromatin és kromoszóma szerkezetben fontos szerepet játszó DNS kötő fehérjék DNS rugalmasságra kifejtett hatását vizsgáljuk, lézercsipesz segítségével, egyedi molekulafonalak szintjén. A DNS modell molekula a lambda fág genomiális DNS-e, amelynek egyetlen, lézercsipesszel megragadott molekulájához adjuk az előre izolált és tisztított fehérjéket (pl. hisztonok). Mérjük, hogy a DNS-fehérje komplex milyen kinetikával alakul ki illetve disszociálódik, és hogy a mechanikai előfeszítettség hogyan befolyásolja a folyamatok sebességét és irányát. Cél, hogy feltérképezzük a mechanikai erők hatását a DNS és kromatin szerkezetére és dinamikájára.
A kutatási programban RNS molekulák és molekula fragmentumok rugalmasságát és tekeredési mechanizmusait vizsgáljuk egyedi molekula szinten, lézercsipesz segítségével. A rekombináns technikákkal előállított molekulafragmentumokat mechanikai erőnek kitéve kitekerjük, majd visszaengedve vizsgáljuk a feltekeredés folyamatát. A vizsgált molekularendszer a Mason-Pfizer Monkey Retrovirus genomiális RNS-e, illetve annak kapszid-fehérje kötő szakaszai. Cél, hogy kapszid fehérjék kötődésének RNS stabilitásra kifejtett hatását megismerjük

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )