Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kellermayer Miklós
Nanobiotechnológia

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Kellermayer Miklós
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A nanobiotechnológia egy rendkívül dinamikusan fejlődő modern tudományág, amelyben ötvöződnek a molekuláris genetika (biotechnológia) és a nanotechnológia (egyedi molekula biofizika) módszerei. A programban új metodikák és eljárások fejlesztése és alkalmazása történik. Molekuláris fogantyúk tervezése és kidolgozása, továbbá nanomechanikai és fluoreszcens metodikák fejlesztését végezzük.
A kutatási programban olyan nanomechanikai fogantyúk szintézisét végezzük el, amelyek segítségével nagy specificitással, gyors kinetikával és nagy stabilitással tudunk egyedi biomolekulákat megragadni és fogva tartani. A fogantyúk szintézise kémiai és molekuláris genetikai eljárásokkal történik. A fogantyúk nanomechanikai tesztelését lézercsipesz és atomerőmikroszkóp segítségével végezzük.
A kutatási programban különleges, egyedi molekula nanomechanikai és fluoreszcenciás mérések tér- és időkorrelált alkalmazásait fejlesztjük. Atomerőmmikroszkópot kombinálunk evaneszcens mező fluoreszcencia mikroszkópiával. A kombináció a tér- és időskálák kiszélesítését eredményezi. A vizsgált molekularendszerek fluoreszcensen jelölt, vagy GFP-vel konjugált fehérje filamentum rendszerek (titin, GFP-dezmin). Cél, hogy összefüggést keressünk a biomolekuláris rendszerek mechanikai és szerkezeti sajátossságai között.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )