Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Haris Ágnes
A betegek által önállóan végzett otthoni hemodialízis és peritoneális dialízis modalitások szerepe a vesebetegek állapotának és életminőségének javulásában.

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Haris Ágnes
helyszín (magyar oldal): Szent Margit Kórház, Nephrológiai Központ
helyszín rövidítés: SzMK


A kutatási téma leírása:

Végstádiumú veseelégtelenség kialakulását követően a túlélés és az életminőség rendkívül alacsony. A dialízis megkezdését követően a legtöbb beteg rövid időn belül elveszti munkáját és súlyosan hátrányos pszichoszociális helyzetbe kerül. A nemzetközi tapasztalatok alapján a végstádiumú veseelégtelenséggel élők pszichoszociális állapota jelentősen javítható, ha a beteg az otthonában, rugalmas időbeosztással és egyénre szabott kezelési tervvel kaphatja meg a vesepótló kezelést, úgy peritoneális dialízis, mint hemodialízis kezelés végzésekor. A magas óraszámban, napi rendszerességgel, éjszaka végzett hemodialízis kezelések mellett a betegek nagyrésze dolgozik, azaz komplex pszichoszociális rehabilitációjuk sikeresen megvalósítható. Emellett jelentősen javul a fizikális állapotuk, mérséklődik a veseelégtelenséggel járó szövődmények gyakorisága és súlyossága is. Peritoneális dialízis végzésekor szintén javul az életminőség az intézeti vesepótló kezeléshez képest, az önkezelést választók felelősségvállalása hatványozottan elősegíti a betegcompliance javulását.
Hazánkban ez ideig a beteg által önállóan végzendő otthoni hemodialízis kezelésre nem volt lehetőség, a peritoneális dialízis penetranciája alacsony, mintegy 13%, mely alapján a betegek legnagyobb részének intézeti körülmények között, meghatározott, rugalmatlan időbeosztásban hemodialízisre kell járnia. A Szent Margit Kórház Nephrológiai Centrumában az országos és nemzetközi átlaghoz képest is jelentős mértékben növelni tudtuk a peritoneális dialízissel kezelt betegek arányát. 2016. szeptemberben Centrumunkban a peritoneálisan dializáltak aránya 26%-ot ért el, és ezen betegek csaknem fele, mintegy 42%-a éjszaka, automata PD kezelést végez, ami nappal lehetőséget biztosít rész- vagy akár teljes munkaidős munkavállalásra. Emellett 2015. január óta folyamatos azon törekvésünk, hogy megfelelő szakhatósági engedélyek birtokában bevezethessük és a betegek számára elérhetővé tegyük az otthoni hemodialízis kezelést. Centrumunkban otthoni hemodialízis oktatószobát alakítottunk ki, részletes oktatóanyagot készítettünk, továbbá oktatónővérünkkel megkezdtük otthoni HD kezelés kivitelezésére alkalmas betegek képzését. A Magyar Nephrológiai Társaság 8 tagú Otthoni Hemodialízis Szakcsoportja kidolgozta, a Vezetőség jóváhagyta az otthoni HD kezelés szakmai útmutatóját és minimum standardját. A szakhatósági engedély megérkeztekor a már kiképzett betegeinket az otthonukba bocsátjuk és megkezdhetik önkezelésüket.
A tervezett kutatási téma célkitűzései:
- Mely pszichoszociális tényezők vagy társbetegségek gátolják a peritoneális dialízis penetranciájának növekedését?
- Milyen fizikális és pszichoszociális előnyökkel bír az otthon végzett peritoneális dialízis kezelés az intézeti hemodialízishez képest?
- Milyen módon lehet növelni a peritoneális dialízist mint otthon végzett önkezelési modalitást választók arányát az intézeti hemodialízissel szemben azon betegek számára, akik nem alkalmasak otthoni hemodialízis kivitelezésére?
- Milyen mértékben javul az életminőség, a munkavállalás és a komplex rehabilitáció lehetősége az otthon végzett hemodialízis mellett?
- Mi jellemzi a menopauza és a dialízis modalitások kapcsolatát, javíthatók-e a fogamzóképesség és a terhesség kihordásának esélyei és ezáltal a dializált nők életminősége az optimális dialízis modalitás választással? Ezzel a témával Magyarországon még nem foglalkoztak, hiányoznak az alapvető epidemiológiai felmérések, valamint a szervezett gondozás tapasztalatai a dialízis kezelés és a transzplantáció időszaka alatt. A nemzetközi tapasztalatok alapján az otthoni HD programmal ezen a téren kiemelkedő javulás érhető el.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )