Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A diabéteszben bekövetkező miokardiális elváltozások kialakulásának patomechanizmusai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Ivanics Tamás
helyszín (magyar oldal): Klinikai Kísérleti- és Humán Élettani intzézet
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A diabetes mellitus egyik leggyakoribb komplikációja diabéteszes szívszövődmények kialakulása, ami a szívizomsejt komplex anyagcserezavara, és a diabéteszt kísérő érelváltozások talaján fejlődik ki. Jellemzője, hogy egyaránt zavart szenved a szív luzitróp és inotróp funkciója is, ami végső soron szívelégtelenséghez vezet. A különböző etiológiájú szívelégtelenségek egyik általánosan elfogadott kóroki tényezője a szív intracelluláris kalcium szint (Ca2+i) szabályozásáért felelős folyamatok felborulása. Számos irodalmi adat támasztja alá, hogy ez a diabéteszes szív esetében is így van. Sok az ellentmondás, és felderítetlen kérdés azonban azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen jellegű a Ca2+i homeosztázis zavara, milyen időbeli kialakulásának dinamikája, és hogyan viszonyul a szívfunkcióhoz. Tisztázatlan az is, hogy hogyan befolyásolja a Ca2+i szabályozás zavarok jellegét a fennálló diabéteszes kórkép típusa, és az egyéb társbetegségek jelenléte.
A Ph.D. téma fő célja a miokardiális kalcium homeosztázis szabályozás patológiás változásainak megértése a diabéteszes szívben. Középpontjában az intracelluláris szabad kalcium (Ca2+i) szint ciklikus változásaiért (Ca2+i tranziens) felelős ioncsatornák és ionpumpák működésének vizsgálata áll. A vizsgálatokat működő szív preparátumon végezzük, így a Ca2+i tranziens kialakulásáért felelős folyamatok patológiás megváltozását a szív funkcióját jellemző aktuális hemodinamikai paraméterekkel korreláltatjuk.
A Ca2+i tranziens elváltozásainak komplex leírásán túl vizsgálataink további célja annak tanulmányozása, hogy a sérült Ca2+i háztartású diabéteszes szív hogyan alkalmazkodik bizonyos fiziológiás (terhelés) és patológiás (hypoxia, iszkémia) stressz állapotokhoz, és magyarázza a kardiális komplikációk incidenciájának diabéteszes populációban tapasztalható növekedését. A kutatásaink során különös hangsúlyt helyezünk a Ca2+i homeosztázis felborulásához vezető folyamatok felderítésére is (szöveti renin-angiotenzin rendszer aktiválódása, ösztrogénhatás kiesése, jelátviteli útvonalak károsodása stb.) és arra, hogy a diabéteszben alkalmazott, vagy potenciálisan alkalmazható terápiák miként befolyásolják a Ca2+i tranziens elváltozásainak kifejlődését.
Kísérletes modellek: Vizsgálatainkhoz különböző típusú krónikus 1-es és 2-es típusú diabéteszes rágcsálómodelleket használunk.
Kísérleti metodikák: a.) Az in vivo szívfunkció echokardiográfiás nyomon követése. b.) A szívelégtelenségben szerepet játszó Ca2+ transzport folyamatok vizsgálata izolált szív preparátumban. c.) A kardiális Ca2+ transzporter- és regulátor-fehérjék expressziójának meghatározása. d.) A kontraktilis apparátus Ca2+ érzékenységének vizsgálata permeabilizált kardiomiocitákon. e.) Az intracelluláris Ca2+i felszabadító és szekvesztráló transzport folyamatok kinetikai paramétereinek meghatározása.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )