Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kempler Péter
A cardiovascularis autonom és perifériás sensoros neuropathia klinikai és epidemiológiai vizsgáló módszereinek összehasonlító értékelése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Kempler Péter
helyszín (magyar oldal): I.sz. Belgyógyászati Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A neuropathia diabetica prevalenciájára vonatkozóan kevés hazai epidemiológiai adat áll rendelkezésre. Mind az autonom, mind a sensoros funkció esetében összehasonlító vizsgálat keretében kívánjuk értékelni az érzékeny, de ugyanakkor idő- és költségigényes klinikai módszerek és a napi orvosi gyakorlatban is elérhető egyszerű, gyors, epidemiológiai vizsgálat céljaira is alkalmas vizsgálómódszerek hatékonyságát. Az idegrostok károsodása a betegek többségében már subklinikus stádiumban igazolható. Érzékeny klinikai vizsgálómódszerként az autonom funkció esetében a szívfrekvenciavariabilitást és a baroreflex-szenzitivitást kívánjuk értékelni, epidemiologiai célra alkalmas metodikaként a standard cardiovascularis reflex-tesztek vizsgálatát tervezzük. Tisztázni szeretnénk azt is, hogy utóbbiakon belül a mély légzést kísérő szívfrekvenciaváltozások vizsgálata alkalmas-e önmagában is az autonom funkció megítélésére. Értékelni kivánjuk továbbá a sudomotor dysfunkció megítélésére újonnan kifejlesztett Neuropad metodika klinikai alkalmazhatóságát. A sensoros funkció esetében érzékeny klinikai vizsgálómódszerként részben az áramérzet-küszöb változását kívánjuk értékelni Neurometer-R segítségével (a készülék a myelinizált vastag, vékony, valamint a nem myelinizált vékony rostok esetében egyaránt alkalmas a hyperaesthesiás és hypaesthesiás típusú károsodás megítélésére). A sensoros károsodás korai, tünetmentes stádiumban történő kimutatására alkalmas további vizsgálómódszerként a CASE IV készüléket, valamint a MEDOC rendszert kívánjuk alkalmazni, ez utóbbin belül a TSA II rendszer a hőérzet, a VSA 3000 rendszer a vibrációérzet megítélésére alkalmas. Epidemiologiai célra alkalmas metodikaként a kalibrált hangvillát és a Semmes-Weinstein monofilamentumot fogjuk használni.
Vizsgálatainkat 1-es és 2-es típusú diabetes mellitusban, frissen felfedezett 1-es és 2-es típusú diabetes mellitusban, valamint csökkent glukóz toleranciában (IGT) szenvedő betegekben végezzük. Különösen fontosak az IGT-s betegekben várt eredmények: egyrészt e betegekben korai stádiumú idegrendszeri károsodás fennállása várható, tehát alapvetően az érzékenyebb módszerek alkalmazásával várható kóros eredmény. Kérdés, hogy alkalmasak-e az egyszerű módszerek is az IGT-s betegek neuropathiájának vizsgálatára. Másrészt, irodalmi adatok alapján e betegekben gyakran fordul elő vékonyrost neuropathia. Ez utóbbi kórképre a neuropathiára utaló típusos klinikai tünetek mellett a hagyományos vizsgálómódszerek negatív eredménye jellemző. E betegekben tehát elsősorban a Medoc készülékkel végzett hőérzet vizsgálat kóros eredménye várható.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )