Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Az ischaemiás szívbetegség elektrokardiológiai diagnosztikája

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Medvegy Mihály
helyszín (magyar oldal): Pest Megyei Flór Ferenc K.
helyszín rövidítés: PMFFK


A kutatási téma leírása:

Háttér:
Az elhízás önálló kockázati tényező a cardiovascularis betegségek szempontjából Járványszerű terjedése okozza a metabolikus syndromában szenvedő betegek számának növekedését is.
A szív koszorúér betegség (CAD) önmagában is a leggyakoribb halálozási okként szerepel (az összhalálozás kb. 40%-ért felelős), de az obezitással kísért metabolikus syndromában a CAD kockázata majdnem háromszoros, a CAD prevalenciája pedig 21%-os. Az EKG és más elektrokardiológiai vizsgálómódszerek a CAD kimutatásában megfelelő klinikai értékkel bírnak, de obezitásban a diagnosztikai értéke jóval szerényebb. Ennek többféle oka is van:
a) az obezitás miatt megváltozik a szív helyzete, és az ennek megfelelő elektrokardiológiai standardok hiányzanak;
b) a szívizom zsíros infiltrációja miatt strukturális változások történnek;
c) anyagcsere eltérések és
d) az obezitáshoz társuló betegségek (pl. alvási apnoe következtében kialakult alveoláris hypoxia, következményes pulmonális nyomásfokozódás, hypertonia miatt kialakult bal kamra hypertrophia, diabetes következtében fellépő microvascularis dysfunkció) elektrokardiológiai tevékenységet módosító hatása;
e) technikai nehézségek lépnek fel a diagnosztika során (pl. korrekt terheléses vizsgálat sokszor nem végezhető)
Célunk:
Az elektrokardiológiai vizsgálómódszereknek, elsősorban a mindenütt elsőként végzett nyugalmi EKG-nak diagnosztikai értékét javítani.
Betegek: Munkahelyem a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház III. Belgyógyászat-Kardiológiai Osztálya, amely része lesz a jelenleg szerveződő Kardiometabolikus Centrumnak. Ezáltal az obez betegek kardiológiai és egyéb irányú komplex kivizsgálása ide koncentrálódik. Elsősorban az intézetünkből coronarográfiára kerülő betegek adatait dolgozzuk fel.
Módszer:
A különböző mért paraméterekkel definiált obez betegeknél
a) nyugalmi és terheléses EKG vizsgálatok végzése (kiegészítő elvezetéseket használva);
b) testfelszíni potenciál térképezés során nyert, munkacsoportom által leírt qualitativ és quantitativ paraméterek és ezeknek nitroglycerinre történő megváltozásának tanulmányozása;
c) terheléses EKG, heart rate variabilitás, late potenciál vizsgálatok végzése. Mindezen és további non-invazív kardiológiai kivizsgálási adatok statisztikai összevetése a coronarográfiás lelettel.
Várható eredmény:
Obezitásban jellemző és ezáltal diagnosztikusan használható elektrokardiológiai standardok kidolgozása.
Eddigi előzetes eredmények:
1) A jobb kamrai nyomásfokozódás obez betegeknél nagy arányban (BMI-től függően 30-70 %-ban) fordul elő, s mivel egyidejűen általában bal kamra hypertrophia is fennáll, ennek legjellemzőbb EKG tünetei nem a tankönyvekben leírt klasszikus jobb kamra terhelési jelek, hanem a standard I elvezetés QRS komplexusának leszálló szárán látható, terminális delta hullámként megjelenő megtöretés.
2) A nyugalmi és terheléses EKG során észlelt repolarizációs eltérések kevésbé kórjelzők CAD-ra, mint nem obez betegeknél.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )