Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Koller Ákos
Mikrocirkuláció és vaszkuláris biológia: élettan/kórélettan

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Koller Ákos
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A szövetek mikrocirkulációjának (artériás, vénás) a feladata (beleértve a nyirokkeringést is), hogy az illető szövet gáz-, tápanyag-, ill. metabolit-csere igényét széles élettani és patológiai körülmények és határok között megfelelő szinten biztosítsa. Mindezt úgy kell elérnie, hogy a szöveti mikrocirkuláció geometriai és működésbeli specifikumai alkalmazkodnak a szövetek speciális anatómiai struktúrájához (pl. agy, izom, bőr) és működéséhez (pl. szívizom, csont), ugyanakkor meg kell felelnie a fizikai és hemodinamikai törvényeknek. Adott esetben, a szerv-központú, lokális vérkeringés-szabályozást az idegrendszeri és hormonális mechanizmusok felülírják az egész szervezet működésének fenntartása érdekében. Számos betegség alapja lehet a mikrocirkuláció kóros elváltozása és szabályozása, de a mikrocirkuláció adaptációja szintén szükséges a fizikai terheléshez való alkalmazkodásban. Ezen területek kutatása igen fontos, ezért a következő témákban van lehetőség a kutatásra:

1) A miogén és nyíróerő vasomotor válaszok jelátalakító mechanizmusai
2) A mikroerek működésbeli és morfológia változásai hipertóniában (essentiális, renális aortaszűkületi).
3) A koronária kis erek adaptációja szívizom ischémia és infarktus esetén.
4) Az agyi kisartériák szerepe a cerebrális áramlás autóregulációjában, szerepük a stroke, Alzheimer betegség és vascularis dementia kialakulásában.
5) A renális renin-angiotenzin-rendszer fokozott működésének hatása a vese mikroerek működésére.
6) Az anyagcsere-betegségek (DM, hyperhomocisteinemia, stb.) okozta vasomotor és vaszkuláris biológiai elváltozások,
7) A mikroerek adaptációja fokozott fizikai aktivitás és sportolás hatására: az endothélium és a simaizom szerepe.

Mindezek miatt, a mikrocirkuláció szerkezete, funkciója szabályozásának molekuláris szinten való kutatása nem csak izgalmas, de a klinikumban megfigyelhető egészséges adaptáció és kórképek megértéséhez és az új terápiás lehetőségek felfedezéséhez elengedhetetlenül szükséges.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )