Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kökény Gábor
A TGF-beta indukált myocardiális- és vesefibrózis progresszióját meghatározó molekuláris mechanizmusok feltárása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Kökény Gábor
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A progresszív vesefibrózis etiológiától (diabetes, hipertónia, stb.) függetlenül a vesebetegségek végső közös útja, melyet szövettanilag tubulointerstíciális fibrózis, tubulus atrófia és glomeruloszklerózis jellemez. A vesefibrózis kialakulásában és fenntartásában kulcsszerepet játszik a transzformáló növekedési faktor-beta (TGF-ß), valamint a renin-angiotenzin rendszer (RAS) aktiválása. A jelenleg alkalmazott kezelésekkel azonban (ACE-gátlók, AngII receptor blokkolók) a vesefibrózis progressziója csak késleltethető, de nem fordítható vissza.
A progresszív vesefibrózis állatmodelljein (TGF-ß transzgenikus egerek ill. streptozotocin diabetes modell) vizsgáljuk a progresszió molekuláris mechanizmusait, különös tekintettel a TGF-ß jelátviteli útjaira és transzkripciós szintű szabályozására. A modellek molekuláris biológiai karakterizálásával végső célunk a progressziót befolyásoló azon molekuláris mechanizmusok azonosítása, melyek új terápiás lehetősegeket nyitnak.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )