Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Mucsi István
Renális osteodystrophia diagnosztikája és terápiája

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Mucsi István
helyszín (magyar oldal): I.sz. BElgyógyászati Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A kalcium és foszfor anyagcsere zavara, a D vitamin metabolizmus és a mellékpajzsmirigy működésének enyhébb-súlyosabb változásai, s a mindezek következtében kialakuló renalis osteodystrophia a krónikus veseelégtelenség igen gyakori szövődménye, mely lényegében minden tartósan dialízis kezelésre szoruló beteget érint. Enyhébb vagy súlyosabb formában azonban dialízisre nem szoruló krónikus vesebetegekben, valamint vesetranszplantált betegekben is kimutatható. Az elmúlt évek intenzív kutatásai ellenére viszonylag keveset tudunk a renalis osteodystrophia kialakulásának pontos mechanizmusáról, de az általánosan elfogadott, hogy ebben fontos szerepet jászanak a D vitamin-mellékpajzsmirigy-parathormon tengely, valamint az intraossealis citokin hálózatok működésének zavarai is. Nem teljesen tisztázott az sem, hogy milyen tényezők határozzák meg a renalis osteodystrophia különböző, lassú vagy gyors csontképződéssel járó formáinak (osteomalacia, adynamiás csontbetegség, enyhe osteitis fibrosa, kevert osteodystrophia, osteitis fibrosa) kialakulását. E kórformák pontos diagnózisa csak szövettani vizsgálat során lehetséges, ugyanakkor nagy erőkkel folynak vizsgálatok a renalis osteodystrophia non-invazív diagnosztikája felé is. A krónikus vesebetegségben szenvedők esetében nagymértékben csökken a csont ásványianyag tartalma is, de e terület jelenleg még mindig meglehetősen elhanyagolt területe a nefrológiaia vizsgálatoknak.
Az utóbbi évek egyik legfontosabb terápiás lehetősége e területen a kalcium receptor agonisták terápiás bevezetése. Vizsgálatainkban e készítmények alkalmazásával kapcsolatos klinikai s genetikai adatokat is értékelünk.
Vizsgálatainkba hemodializált, predializált és vesetranszplantált betegeket vonunk be. E betegekben meghatározzuk a csontanyagcsere serum markerei (csontspecifikus alkalikus foszfatáz, collagen keresztkötések, stb.) és a parathormon szintek, illetve e serum markerek és a csont ásványianyag tartalma közötti kapcsolatot. A csont mechanikai tulajdonságainak vizsgálómódszerei közül osteodensitometriás és kvantitativ csontultrahang vizsgálatot végzünk. Érdeklődésünk egyik fókuszpontja a vesebetegek D vitamin anyagcseréje, illetve a D vitamin ellátottság és a csontstátus vizsgálata. Elemezzük a csonttörés kockázatával kapcsolatot mutató tényezőket is e betegcsoportokban.
Fentiek mellett nagyszámú hemodializált beteg véréből izoláltunk genomikus DNS-t, s több, a csontanyagcsere szabályozásában feltehetően szerepet játszó genetikai polimorfizmus vizsgálatát kezdtük meg. Terveink között szerepel genetikai vizsgálatok végzése vesetranszplantált betegekben a csontanyagcserét befolyásoló genetikai faktorok elemzése céljából.
Vizsgálatainkat széleskörű hazai és nemzetközi együttműködés keretében végezzük.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )