Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Gellér László
Klinikai és Kísérleti Elektrofiziológia

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Gellér László
helyszín (magyar oldal): KArdiológiai Központ
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Fokális kamrai extrasystolia, nonsustained kamrai tachycardia radiofrekvenciás katéterablációja
A fokális kamrai extrasystolia (VES) illetve kamrai tachycardia strukturális szívbetegség nélkül általában jóindulatú szívritmuszavar, irodalmi adatok alapján azonban gyakori előfordulása önmagában szívelégtelenség kialakulásához vezethet. Már szívelégtelenségben szenvedő betegeknél a gyakori kamrai extrasystolia a kamrafunkciót tovább ronthatja, biventricularis ingerlés alkalmazásakor a reszinkronizációs kezelés hatékonyságát csökkentheti. Monomorf VES és rövid kamrai megfutások (ns VT) esetén a radiofrekvenciás katéterabláció hatékony terápiás eszköz lehet. Kevéssé ismert, hogy sikeres abláció után a kamrafunkció csökkenése mennyiben reverzibilis strukturális alapbetegség nélkül illetve annak fennállása esetén. A sikeres katéterabláció után bekövetkező kamrai remodellinget tervezzük vizsgálni, képalkotó eljárások (echocardiographia, szív MRI) illetve laboratóriumi vizsgálómódszerek segítségével.


Kamrai tachycardia ablációja
Postinfarctusos szívelégtelen betegeknél a kamrai tachycardia kialakulásával is számolni lehet, ez időnként incessant formában is előfordulhat. Az ilyen páciensek gyógyszeres kezelése sajnos gyakran nem tudja megoldani az életveszélyes állapotot. Az ajánlásoknak megfelelően ilyen esetben a ritmuszavar ablációs kezelése jön szóba, ezen terápia mortalitáscsökkentő hatását és eredményességét is vizsgálni szeretnénk.


Pitvarfibrilláció abláció, valamint abláció okozta pitvari tachycardia vizsgálata szívelégtelenségben
A tartósan fennálló magas kamrafrekvenciájú pitvarfibrilláció önmagában szívelégtelenség (ún. „tachycardiomyopathia”) kialakulását okozhatja. Szívelégtelenségben a pitvarfibrilláció a pitvari összehúzódás kiesésével, a diastolés telődési idő csökkentésével csökkenti a kamrába beáramló vér mennyiségét, tovább csökkentve a perctérfogatot. Míg a paroxysmalis pitvarfibrilláció katéterablációs kezelése világszerte egyre inkább teret hódít, kevesebb adat áll rendelkezésre az abláció eredményességéről szívelégtelenség és krónikus pitvarfibrilláció együttes fennállása esetén. ebben a betegcsoportban kívánjuk vizsgálni a sikeres abláció után az esetleges pitvari illetve kamrai remodelling alakulását. Tekintva, hogy számos sikeres pitvarfibrilláció abláció után pitvari tachycardia keletkezik, e ritmuszavarok etiológiájának és ablációs kezelésének vizsgálata is fontos célunk.


Hemodinamikai változások
Szívelégtelenség, krónikus pitvarfibrilláció illetve bal Tawara-szár blokk együttes fennállása esetén vizsgálni tervezzük a reszinkronizációs kezelés (biventricularis ingerlés), reszinkronizációs kezelés+pitvarfibrilláció abláció, reszinkronizációs kezelés+AV-csomó abláció hemodinamikai és klinikai hatásait.


Sugáridő csökkentése klinikai procedúrák során
Igen nagy sugárterhelés érheti bonyolult elektrofiziológiai beavatkozások során a vizsgálatot végző orvost és személyzetet. Ennek csökkentése racionális műtői szokások és új eljárások bevezetésével igen fontos feladat. Alternatív képalkotó, pozícionáló és manipuláló berendezések klinikai hasznának felmérése elengedhetetlen feladata a modern elektrofiziológiának.


Alternatív invazív és noninvazív szívizom-stimulációs módszerek kísérletes fejlesztése
A jelenleg használt pacemaker rendszerek igen jól működnek szinte az összes klinikai szituációban. Előfordulnak ritka esetek, például pacemaker rendszer infekciója, vagy emergenciális esetekben, ahol igény lenne egyszerű és jól használható stimulációs módszerekre.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )