Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Transzplantáció aneszteziológiai és intenzív terápiás vonatkozásai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Fazakas János
helyszín (magyar oldal): SE-Transzplantációs és Sebészeti Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Nemzetközi és hazai tapasztalat alapján a „cadaver donorok” ellátása során alkalmazott cél orientált intenzív terápia eredményes lehet, így a transzplantálható szervek száma növelhető. Célkitűzésünk az intenzív terápiás beavatkozások, a szervi támogatások illetve a monitorizálás során nyert egyéb eredmények vizsgálata. A végeredmények gyakorlati alkalmazása garantálná a jobb minőségű, hosszabb ideig működő graftok transzplantációját. Az élődonoros transzplantáció területén végzett vizsgálatok célja az élő donor morbiditásának a csökkentése és a rettegett mortalitás totális elkerülése lenne.
A recipiensek számának növekedése mellett Európa szerte a transzplantációra alkalmas graftok száma, relatíve de mind inkább csökken, ez kikényszeríti a marginális donorszervek alkalmazását. A transzplantáció sikere függ a sebészi és az aneszteziológiai sikertől, a „multiorgan donor” kezelésétől és nem utolsó sorban a recipiensek preoperatív állapotától. Célkitűzésünk a recipiensek aneszteziológiai vizsgálatának tanulmányozása az egy szervi elégtelenség okozta több szervi diszfunkció területén, célunk a felesleges vizsgálatok kiszűrése, új algoritmusok felállítása.
A transzplantáció, mint műtéti beavatkozás feltételezi lokálisan a graftban az iszkémiás reperfuziós károsodás (IRI) kialakulását. Célkitűzésünk a reperfúziós szindróma hemodinamikai illetve gyulladásos-koagulációs következményeinek vizsgálata, amelyek számos lehetőséget rejtenek, és amelyeknek végeredményei egy eredményesebb graft reanimációt biztosítanának. A globális hemosztázis beteg ágy melletti vizsgálata egy eredményesebb kezelést biztosít. A globális hemosztázison túl minden szerv saját funkciójának megfelelően szabályozza a hemosztázist kapilláris-endotél szinten. Célkitűzésünk az említett globális folyamatok vizsgálata egy differenciáltgraft orientált hemosztázis kezelés céljából, hiszen a legjobb monitorizálási technikák, a legjobb gyógymódok vagy gyógyszerek alkalmazása is eredménytelen, ha a kapilláris szinten kialakuló minor trombózisok miatt az nem ér célba a sejteknél.
A transzplantáció immunszuppressziót feltételez, amely mellett a rejekció előfordul illetve a fertőzés és a szepszis gyakoribb lehet. Célkitűzésünk a transzplantált betegeknél kialakult immunszupprimált szepszis vizsgálata, illetve egy speciális algoritmus megalkotása, amely segítené a gyakorlati beteg ellátást, hiszen a szteroidot szedő vagy immunszupprimált betegeket a lényeges tanulmányokból mindig is kiszűrték, ezért azok eredményei rájuk csak részlegesen érvényesek.
Összegezve a téma célkitűzései a donortól a sikeres transzplantáción keresztül a recipiensig követhetők aneszteziológiai és intenzív terápiás szempontból.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )