Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Dabasi Gabriella
Az izotópdiagnosztikai vizsgálatok szerepe szervátültetett betegekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Dabasi Gabriella
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A 21 ik évszázadban az un.biológiai medicina-molekularis biológiai és genetikai vizsgálatokon alapuló képalkotó vizsgálatok,valamint a képalkotó vizsgálatokkal irányított individualis biológiai kezelés a szervátültetésben is komoly szerephez jut.
A functionalis vizsgálatokkal korábban is vizsgáltuk az átültetett szervek működését (vese ,máj, pancreas ). A molekularis biológia és a genetika elsősorban PET vizsgálatok segítségével követhető. A PET és MR vizsgálatok az átültetett szervek vizsgálatában kecsegtetnek komoly reményekkel. Legfontosabbnak jelenleg úgy gondoljuk ,hogy a szervátültetésen átesett beteg élettani mutatóit,kóros vagy normális reakcióit vizsgálhatjuk a módszer segítségéve. A szervátültetésen átesett beteg élettani folyamatai különböznek az egészséges egyénekétől, elsősorban az immunrendszer szupprimált volta miatt . Gyakrabban és más megjelenési formában találkozunk fertőzéses és daganatos megbetegedésekkel. A szervátültetett beteg daganatos megbetegedéseinek functionalis feltérképezése (SPECT és PET vizsgálatok segítségével) elsősorban a daganatos megbetegedésben szenvedő szervátültetett betegek gyógyulását segíti, de a daganatképződés mechanizmusába is betekintést nyújt .Az újabb izotópdiagnosztikai vizsgálatok,a receptor vizsgálatok,immunológiai vizsgálatok subcellularis változásokat mutatnak ki.
A receptor vizsgálatok közül elsősorban a Somatostatin analógokkal végzett vizsgálatokkal szereztünk eddig tapasztalatot.A carcinoid,ill neuroendcrin daganatok(magasan differenciált és alacsony malignitásu formákban) a máj átültetés jön több alkalommal szóba. Több műtét is történt már klinikákon neuroendokrin daganat disszeminált májmetasztázisai miatt kapott a beteg új májat. Megjelent időközben egy új sugárterápiás eljárás,amely a Somatostatin receptort expresszáló daganatok elpusztítására képes,ez az un Peptid Receptor RadioTherápia. A Bázeli Radiológiai Klinika segítségével,több betegünk kapott sugárkezelést,csaknem minden esetben meglepően jó eredményeket láttunk. Felmerül a kérdés májátültetés vagy Peptid Receptor RadioTherápia. Ujabb igen rövid,milliméternél is kisebb hatótávolságu alfa és béta sugárzások a tumor és egészséges szövet közötti tumor/háttér arány jelentős növelésével az egészséges szövet jelentős megkímélése érhető el. A májátültetés eredményeit is jelentős mértékben javiíthatja az előzetes sugárkezelés.
A szervkilökődés radioimmunológai vizsgálata még várat magára. A májmetabolizmus in vivo vizsgálata,a hasnyálmirigy sejtek megtapadásának kimutatása sok igéretes kutatási téma.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )