Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Eke András
A cerebrálszklerózis hatása a humán agyi hemodinamikai fluktuációk fraktális korrelációjára

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Eke András
helyszín (magyar oldal): SEmmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az agyi vaszkulatúra az életkorral kóros változásokon megy keresztül, mely egyaránt érinti az endotheliumot és az érfalat, mely merevvé válik. Ez a helyzet fokozza a trombózis- és ruptúraveszélyt, mely vezető halálokként súlyos népegészségügyi probléma forrása.

Az agykérgi spontán CBV-fluktuációkkal kapcsolatos eddigi eredményeink arra utalnak, hogy azokban tökröződik az agyi vaszkulatúra állapota, hiszen a fluktuáció a nagyszámú egyidejű szegmentális vazomóziós mintázat optikai összegzésével kerül a NIRS-mérőeszköz által regisztrálásra. Eredményeink arra utalnak, hogy főként nőkben a korral az agykérgi vértartalom spontán fluktuációja egyre zajosabbá válik, csökken benne a fiatal korosztályt jellemző fraktális korreláltság mértéke. Fiatalokban regionális leképezéssel kapott eredményeink szerint az agykérgi határterületek CBV-fluktuációja szintén zajosabb. Ez utóbbi körülmény a csökkent „artériás pumpafunkcióval“ hozható összefüggesbe, mely a határterületek fokozott iszkémiás érzékenységét magyarázhatja valamint harmonizál azzal a klinikai megfigyeléssel, hogy ezen területeken nagyobb az agyi iszkémiás károsodások és infarktusok gyakorisága.

Eddigi vizsgálatainkat önkéntes, egészséges alanyokon végeztük. Ebben a kutatási irányban kutatásainkat klinikailag bizonyítottan cerebrálszklerózisban szenvedő betegeken tervezzük folytatni, abból a célból, hogy megállapítsuk, a klinkai állapot milyen mértékben korrelál a CBV-fluktuációk fraktális mérőszámának megfigyelt eltéréseivel.

12. Művérkészítmények hemodinamikai és oxigenációs hatásai (Dr. Eke András)
A vérkészletek minősége és mennyisége világszerte egyaránt romlik illetve csökken. Ezzel egyidőben a vér iránti igény világszerte egyre nő. Ezek a körülmények jelentősen felgyorsították a vérpótló („művér“) készítmények, ezen belül is a hemoglobin alapú oxigénszállító molekulák (HBOC) kutatását. Munkacsoportunk részt vett az EU 6. Keretprogram EuroBloodSubstitutes Konzorcium keretében HBOC-molekulák kifejlesztésében. Kutatásaink célja annak jellemzése, hogy ezen molekulák alkalmazása milyen hemodinamikai és oxigenációs változásokat idéz elő a recipiens állatokban.

Művérkészítmények hatása az agykérgi mikrocirkulációra normál állapotban és csökkent perfúzió alatt
Az agy magas oxidatív anyagcseréje és ennek következtében jelentős oxigénfogyasztása ezt a szervünket különösképpen sérülékennyé teszi hipoxiás és/vagy iszkémiás körülmények között. Ezen segít a művérkészítményekkel történő vér-művércsere. Korábban optikai módszerrel (laser speckle imaging, LSI) tisztáztuk, hogy az agykérgi mikrocirkulációt a vér-művércsere előnyösen befolyásolta, miszerint a mikroperfuzió mértéke nőtt, ugyanakkor a hematokrit-korrigált mikroregionális érellenállás nem változott. Ez utóbbi körülmény különösképpen fontos, hiszen a hemoglobin-készítmények ismert mellékhatása lehet a vazoaktivitás. Kisérleteinket kontrollált agyi iszkémiás modell, LSI és NIRS alkalmazásával folytatjuk tovább abból a célból, hogy megállapítsuk, hogy egy klinikailag releváns helyzetben (agyi iszkémia) a kontroll csoporthoz képest iszkémia alatt milyen mértékben stabilizálódik, illetve reperfúziót követően milyen mértékben történik meg a mikroperfúzió és az oxigenáció restitúciója.

Művérkészítmények esetleges vazoaktív mellékhatásának vizsgálata vitális szervekben
A művérkészítmények egyik nemkívánatos mellékhatása lehet azok vazoaktív hatása, mely csökkenti a szervek mikroperfúzióját így oxigenációját is. Ez a hatás tehát jelentősen ronthatja ezen készítmények terápiás hatását, nevezetesen a szöveti oxigenáció támogatását. Korábban tisztáztuk, hogy a EuroBloodSubstitutes Konzorcium által kifejlesztett HBOC-molekuláknak ilyen hatása az agyon nem mutatható ki. valamint azok renális extravazációja igen kismértékű, ezért alkalmazásuk nem vezet vesetoxicitáshoz.

Egész-test kisállat SPECT-technológiára (single photon emission computed tomography, SPECT) építve kívánjuk tisztázni, hogy a vazoaktivitás vitális szervekben (agy, szív, vese, stb.) jelen van-e és ha igen, akkor milyen mértékben. Ezekben a sorozatokban konzorciumi partnereinkkel kooperációban kidolgozott immunhisztokémiai módszerekkel ex vivo tervezzük meghatározni, hogy milyen szövetekben és milyen mértékben történik a HBOC-molekulák extravazációja, mely a vazoaktivitás egyik meghatározó komponense.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )