Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Dézsi László
Bradikinin receptorok szerepe a keringési adaptációban normál és kóros körülmények között, kölcsönhatások a vérnyomásra ható egyéb mechanizmusokkal

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Dézsi László
helyszín (magyar oldal): SEmmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A bradikinin, a kallikrein-kinin rendszer aktiválódásakor keletkező peptid a lokális érválaszokban és a helyi gyulladásos érreakciókban egyaránt szerepet játszik. A bradikinin az endothel sejtek BK2 receptoraira hatva nitrogén monoxid és prosztaciklin felszabadítása révén vazodilatátor hatást fejt ki. A bradikinin emellett a polimodális afferens axonok idegvégződéseire (nociceptorokra) hatva vazodilatátor neuropeptideket (calcitonin gene related peptide, substance P, neurokinin A) szabadít fel, és fájdalomérzetet okoz. A bradikinin keringési adaptációban játszott szerepének tisztázását több tényező is befolyásolhatja. Ilyen hatás hogy pathológiás állapotokban (pl. ischemia, sepsis) a konstitutív BK2 receptor mellett az indukálható BK1 receptorok up-regulálódnak. Bár ezek a receptorok elsősorban a nociceptív válaszok közvetítéséban vesznek részt, kardiovaszkuláris hatásokat is mediálhatnak. A bradikinin vazodilatációs hatásán kívül szervspecifikus módon vazokonstriktor választ is kiválthat. Ebben a hatásban vazokonstriktor prosztanoidok szerepét feltételezik, de a pontos mechanizmus nem ismert. Módszerek: 1. Altatott patkányon a. carotis és v. jugularis kanül beültetése. Vérnyomásmérés elektromanometriás módszerrel. Bradikinin receptor agonisták és antagonisták i.v. adása lassú bólusban. Szelektív BK1 és BK2 agonisták és antagonisták hatása az artériás vérnyomásra. BK1 receptor mediálta hatások vizsgálata endotoxin (LPS) előkezelést követően. A nitrogén monoxid és a prosztaglandin szintézis gátlószereinek hatása a BK receptor agonisták által kiváltot vérnyomásválaszokra. A kininek potenciális depresszor- és presszorválasz komponenseinek vizsgálata. BK1 receptor indukció vizsgálata RT-PCR módszerrel. 2. Altatott patkányon a. carotis és v. jugularis kanül beültetése. Az a. femoralis mellékágának preparálása. Vérnyomásmérés elektromanometriás módszerrel. Lokális (lábháti bőr) véráramlás mérés Laser-doppler módszerrel. Vazoaktív válaszok indukciója lokális i.a. kininek adásával. Szelektív BK1 és BK2 agonisták és antagonisták hatása a lokális véráramlásra. A nitrogén monoxid és a prosztaglandin szintézis gátlószereinek hatása a BK receptor agonisták által kiváltot véráramásválaszokra.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )