Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Benyó Zoltán
Az angiogenezis és az érpermeabilitás szabályozásának molekuláris mechanizmusai rosszindulatú daganatokban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Benyó Zoltán
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A rákos megbetegedések elleni küzdelem a hatalmas erőfeszítések ellenére sem hozta még meg a kívánt eredményeket. A tumorbiológia és a kardiovaszkuláris kutatások két ponton is szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Az egyik ilyen témakör az angiogenezis kérdése, aminek jelentőségét jól mutatja a folyamat gátlásán keresztül ható onkoterápiás gyógyszerek széles körű elterjedése. A másik kapcsolódási pont a metasztázis-képződés folyamata, amiben igen fontos szerepet játszanak a primer tumorban, ill. az áttétek kialakulásának helyén kialakuló érpermeabilitás-változások.
Az utóbbi évtizedben rohamosan szaporodtak ismereteink a foszfolipidekből képződő biológiai mediátorok közül a szfingozin-1-foszfát (S1P) és a lizofoszfatidsav (LPA) élettani és kórélettani szerepéről és nyilvánvalóvá vált jelentőségük mind az angiogenezis, mind pedig az érpermeabilitás szabályozásában. E mediátorok több receptora is megtalálható az érfal különböző sejtjeiben és a környező fibroblastokban valamint a tumorsejtekben. Emellett az is ismert, hogy a tumorsejtek képesek saját maguk is S1P-t és LPA-t termelni, valamint ezen mediátorok vérlemezkékből történő felszabadulását indukálni. A kutatási téma elsősorban ezen mediátorok angiogenezisre és érpermeabilitásra kifejtett hatásainak és az ezeket közvetítő jelátviteli folyamatoknak a molekuláris szintű megismerésére irányul állatkísérletes tumor-modellekben.


Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )