Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Benyó Zoltán
A simaizomműködést szabályozó intracelluláris jelátviteli folyamatok

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Benyó Zoltán
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A különböző szervekben a G fehérjékhez kapcsolt receptorok (GPCR) aktivációjának hatására kialakuló simizom-kontrakció létrejöttében döntően két intracelluláris reakcióút játszik szerepet. A „klasszikus” (ún. Ca2+-függő) jelátviteli folyamat kiindulópontja a receptorhoz kapcsolódó Gq/11 fehérjék aktiválódása, mely foszfolipáz Cβ (PLCβ) által közvetített inozitol-trifoszfát (IP3) képződésen keresztül intracelluláris Ca2+-felszabaduláshoz és ezáltal a miozin-könnyűlánc-kináz (MLCK) aktiválódásához vezet, ami katalizálja az aktin-miozin komplex kialakulását és a simaizom-kontrakciót. Emellett a klasszikus reakcióút mellett már régebb óta ismert volt az a jelenség („Ca2+-szenzitizáció”), hogy bizonyos agonisták hatására az intracelluláris Ca2+-szignál kontrakciós hatása felerősödik, mégpedig a miozin-könnyűlánc-foszfatáz (MLCP) gátlásán keresztül. E folyamat kiváltásában szerepe lehet a PLCβ aktiválódásakor felszabaduló diacilglicerolnak (DAG) és az általa aktivált protetin-kináz C (PKC)-nek, de egyre több adat szól amellett, hogy a MLCP inaktiválásáért a G12/13 heterotrimér G-fehérjék által aktivált kis G-fehérje Rho és általa a Rho-kináz (ROCK) enzim felelős.
Az utóbbi években számos olyan kísérleti adat látott napvilágot, amelyek szerint a fentiekben felvázolt két jelátviteli út több ponton is kölcsönhatásban áll egymással. Így például ismertté vált, hogy Ca2+-szignál is kiválthat Rho/ROCK aktiválódást, valamint a Gq/11 fehérjék által szabályozott PLCε is képes IP3 ill. DAG képződést katalizálni. A különböző jelátviteli folyamatok eltérő mértékben játszanak szerepet a különböző típusú simaizomsejtek működésének szabályozásában és ennek komoly szerepe lehet a simaizomhoz köthető élettani funkciók sokszínűségében.
A PhD kutatási téma fő célja annak megértése, hogy különböző vaszkuláris és nem vaszkuláris simaizomtípusok esetében milyen egyedi intracelluláris jelátviteli folyamatok
felelősek a jellegzetes sejtműködések szabályozásáért, ill. ezeknek kóros állapotokban történő megváltozásáért. A nem vaszkuláris sejttípusok közül elsősorban a húgyhólyag simaizom kontrakció szabályozását kívánjuk vizsgálni, mert talán ennek a működése különbözik leginkább a vaszkuláris simaizométól, és funkciózavarai nagyon gyakori kórállapotok (hiperaktív hólyag szindróma, inkontinencia, stb.) kialakulásához vezethetnek.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )