Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Benyó Zoltán
Lipid mediátorok élettani és kórélettani funkciói a vérkeringési rendszerben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Benyó Zoltán
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Azok a vaszkuláris szabályozó mechanizmusok, melyek élettani körülmények között megfelelően biztosítják a normális szöveti perfúziót, patológiás állapotokban rendkívül komplex változásokon mennek keresztül. Kutatásaink célja a fiziológiás szabályozási mechanizmusok megértése, valamint kórélettani körülmények között bekövetkező változásaik minél részletesebb feltérképezése.
Az utóbbi évtizedben rohamosan szaporodtak ismereteink a foszfolipidekből képződő biológiai mediátorok közül a szfingozin-1-foszfát (S1P) és a lizofoszfatidsav (LPA) élettani és kórélettani szerepéről. E mediátorok több receptora is megtalálható az endotheliumban ill. az érsimaizomban és úgy tűnik, hogy jelentős szerepet játszanak különböző élettani és orvosi szempontból egyaránt fontos érfunkció (értónus, permeabilitás, érképződés, simaizom-proliferáció, stb.) szabályozásában. Ezek közül elsősorban az értónusra gyakorolt hatásokat és az őket közvetítő jelátviteli folyamatokat vizsgáljuk.
A thromboxán A2 (TXA2) a vérkeringési rendszer és ezen belül is az agyi érrendszer egyik legpotensebb vazokonstriktor mediátora. A TXA2 simaizom-hatásait G-fehérjéhez kapcsolt sejtfelszíni receptorok közvetítik. Mivel a TXA2 igen erős, tónusos kontrakciót képes kiváltani az agyi ereken, feltételezhető, hogy szerepet játszik az agyi vazospazmus kialakulásában szubaracnoideális vérzés, iszkémiás stroke vagy agyi trauma után. Kutatásainkban azt vizsgáljuk a szisztémás és az agyi erek simaizomzatában, hogy milyen jelátviteli folyamatok közvetítik a TXA2 hatásait fiziológiás körülmények között, és hogyan változnak meg e mechanizmusok az előbbiekben felsorolt kórállapotokban.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )