Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Endotélsejt fiziológia és patofiziológia

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Cervenak László
helyszín (magyar oldal): GYulladásbiológiai és Immunológiai I.
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Háttér
Az endotélsejtek funkciója messze túlmutat azon a régóta ismert szerepen, hogy válaszfalat képezzen a vér és a szövetek között. A legkülönbözőbb stimulusok futnak össze az endotélsejtekben, amelyek jelintegrátorként működve, a bejövő információ alapján szervezetünk több létfontosságú folyamatát szabályozzák. Ezek közül a legjobban ismert a vérnyomás, a permeabilitás/permszelektivitás, a gyulladás, a véralvadás és az érproliferáció szabályozása. Számos betegségben játszanak kulcsszerepet, részben azzal, hogy célpontjai a rájuk ható kóros folyamatoknak, részben pedig azzal, hogy sokrétű szabályozási feladatukat nem képesek végrehajtani. Krónikus szív- és érrendszeri betegségekben, mint pl. ateroszklerózis, krónikus vénás elégtelenség, vaszkulitisz, leginkább a gyulladásos folyamatok indukciójával, felerősítésével vesznek részt. Tumorok esetén a neovaszkularizáció folyamata révén biztosítják a tumor tápanyag és oxigén ellátását. Akut érrendszeri problémák esetén vagy az endotélsejtek permeabilitása nő meg (anafilaxiás sokk, szeptikus sokk, herediter angioneurotikus ödéma), vagy protrombotikus fenotípusuk által hozzájárulnak a trombózishoz.
Minthogy az endotélsejtek in vivo funkcionális vizsgálata még csak igen kevés paraméter elemzésére szorítkoznak (NO termelés – Flow Mediated Dilation, trombomodulin, von Willebrand faktor – ELISA, keringő endotélsejt progenitorok – citometria), amelyek specificitása és szenzitivitása sok esetben megkérdőjelezhető, ezért nem hanyagolhatóak el az in vitro endotélsejt kultúrákból nyert eredmények. Ez utóbbi stratégiával lehet részletesen vizsgálni pl. az endotélsejt jelátviteli utak aktiváltságát és aktiválódását, az adhézió pontos molekuláris mechanizmusát, és a sejtek által termel citokinek mintázatát.
Célkitűzés
Jelen téma célkitűzése azon faktorok endotélsejtekre gyakorolt hatásának vizsgálata, amelyek kiemelt prognosztikai vagy diagnosztikai esetleg terápiás jelentőségűnek mutatkoztak a Kutatólaboratóriumunk által vizsgált krónikus szívelégtelenben (CHF), herediter angioneurotikus ödémában (HAE) és akut koronária szindrómában (ACS). A megközelítés újszerű, sok kimeneti paraméter vizsgálatával egy válaszmintázatot állítunk elő egy adott faktorra. Így a különféle endotélsejtekre ható molekulák könnyebben csoportosíthatóvá válnak hatásuk szempontjából, és lehetőséget nyerünk az in vivo helyzetet jobban modellező, faktor keverékek hatásának elemzésére.
Módszerek
A vizsgálatok nagyrészt primer humán köldökzsinór véna endotélsejtekre épülnek, melynek forrása az épületben működő Szülészeti- Nőgyógyászati Klinikai Csoport. A citotoxicitáson és proliferáción kívül számos fehérje (adhéziós molekulák, citokinek, jelátviteli molekulák, enzimek) mennyiségét ill. aktivitását mérjük. Ez kiegészül mRNS szintű mérésekkel és funkcionális tesztekkel.
Várható eredmények
A vizsgálatok közvetlen elméleti jelentősége az endotélsejtek normális ill. patológiás működésének jobb megértése, részletesebb feltérképezése. Másrészt bizonyos faktorokra ráirányíthatják figyelmünket egy-egy adott betegségben, ahol ezen faktorok közrejátszhatnak az endotélsejt diszfunkció kialakításában. Végül a kutatás melléktermékeként olyan standardizált, validált közepes- ill. nagy-áteresztőképességű szűrőmódszerek kerülhetnek beállításra, amelyek a gyógyszerkutatás-fejlesztésben is szerepet kaphatnak

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )