Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Hamar Péter
Az RNS interferencia terápiás alkalmazása vese ischemia-reperfúziós károsodásának kivédésére

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Hamar Péter
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A kutatási téma leírása:
A vese ischemia-reperfúziós károsodása az egyik vezető halálok az intenzív terápiás osztályokon.
A génterápia lehetősége jelenleg az orvostudomány egyik legizgalmasabb kérdése. Az RNS interferencia (RNSi) a géncsendesítés (silencing) egy típusa, melyet elsőként növényekben írtak le. Tuschl és kollégái fedezték fel, hogy RNS interferencia (short interfearing) siRNS-ekkel emlős szövetkultúra sejtekben is kiváltható. Az RNSi-t gerincesekben csak a közelmúltban sikerült in vivo alkalmazni.

Háttér:
A FAS receptor közvetítette apoptosis a post-ischemiás reperfúzió fontos mechanizmusa különböző szervekben így a vesében is. Az akut veseelégtelenség leggyakoribb formája a tubulussejtek ischemiás károsodása mely akut tubuláris nekrózis (ATN) kialakulását eredményezheti. Az ischemiával szemben legérzékenyebb compartment a tubulointerstitium. A sejtpusztulás a fagocitózis túlterhelésével lysosomális enzymek felszabadulásán keresztül gyulladást eredményez. Az ischemiás károsodást a postischemiás mechanizmusok életet veszélyeztető akut veseelégtelenségig amplifikálhatják.
Korábbi vizsgálatainkban kimutattuk, hogy szisztémásan (farokvénán át) adott interferáló RNS (siRNS) segítségével a FAS receptor expressziója hatékonyan gátolható, és ez a kezelés jelentőssen csökkentette egér vese ischemia-reperfúziót követő mortalitást (Hamar et al: PNAS 2004; Rácz, Hamar: CMC 2006).
Jelen kísérteleteinkben az oxidatív stress postischemiás apotózisban játszott szerepét vizsgáljuk siRNS és knockout egértörzsek segítségével.

Célkitűzés:
A NADPH-oxidáz (NOX-4/ Renox/, NOX-2) rendszer postischemiás apotózisban játszott szerepének vizsgálata.

Alkalmazott módszerek:
Kísérleteinket intakt és knockout egereken végezzük. A fehérje (NOX enzimrendszer tagjainak) expresszióját siRNS hydrodynamikus (farokvénán keresztüli) bejuttatásával gátoljuk. Két állatmodellben vizsgáljuk a szeptikus shock (bakteriális endotoxin: LPS) és vese-erek leszorításával létrehozott vese-ischemia-reperfúziós modellben a kezelés hatását a postischemiás apotózis mértékére és a túlélésre. A kezelt és placebo-kezelt veséket morfológiai, immunhisztológiai és molekuláris biológiai módszerekkel dolgozzuk fel.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )