Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Romicsné Görbe Éva
A külső genitálék és az urológiai traktus veleszületett és szerzett elváltozásainak vizsgálata újszülöttkorban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Romicsné Görbe Éva
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem, I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A téma célkitűzései

1. Veleszületett, praenatálisan felismert malformációk kezelése újszülöttkorban

A Semmelweis Egyetem I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján évente csaknem 4000 újszülött jön a világra. A praenatális ultrahangdiagnosztika segítségével a legtöbb esetben kiszűrjük a fejlődési rendellenességeket. A megszületés után az ágy melletti ultrahangvizsgálat és a laboratóriumi és egyéb vizsgálatok megerősítik vagy kizárják a diagnózist. A leggyakoribb rendellenességek a tranzitórikus húgyúti tágulatok. Ezek követése a megszületés után is szükséges.

Nyitott hólyag, hátsó urethra billentyű, multicystas vesedysplasia és hydronephrosis, hydroureter esetén a műtétre való előkészítés a feladatunk. Koraszülés esetén a műtét optimális időpontjának meghatározása, a beteg ellenőrzése. Retrospektív vizsgálatokkal meghatározható a malformációk előfordulási gyakorisága, kimenetele.
Veseagenesia, polycystas vesedysplasia esetén a laboratóriumi és klinikai ellenőrzés utánvizsgálat, ambuláns kontroll formájában történik.

Azok a vese és húgyúti fejlődési rendellenességek, melyek multiplex malformáció részeként észlelhetők, vagy hydrops fetus kialakulásához vezettek a terhesség folyamán, különleges intenzív kezelést (lélegeztetést, intenzív beavatkozásokat) tesznek szükségessé.

2. Retrospektív vizsgálatok a fejlődési rendellenességek gyakoriságának vizsgálatára

3. A vese vagy húgyúti fejlődési rendellenességgel született újszülöttek vizsgálata, a betegség kimenetele annak függvényében, hogy a diagnózis ismert volt-e praenatálisan.

4. Klinikai vizsgálatok systemás fertőzés esetén. Az általános infectio érinti-e a veseparenchymát, okoz-e maradandó elváltozást. A septikus esetek vizsgálata. Utánvizsgálatok: a sepsis maradéktalanul gyógyult-e. A bakteriológiai és laboratóriumi vizsgálatok a klinikánkon történnek (uricult, gyulladásos paraméterek, cytokinek, vérkép, stb.).

5. A műtéti kezelésen átesett betegek adatainak összesítése. Hosszú távú követés.

6. A vizelet kiválasztást befolyásoló tényezők

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )