Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Werling Klára
VITAMINOK ÉS VITAMINHIÁNYOK SZEREPE A GASZTROINTESZTINÁLIS BETEGSÉGEKBEN

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Werling Klára
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A D vitamin klasszikus szerepén túl az utóbbi években egészségesekben ill. különböző kórképekben – kardiovaszkuláris betegségek, autoimmun kórképek, malignus folyamatok – betöltött szerepe került a figyelem és kutatások előterébe.
A D vitaminhiány a májbetegek több, mint 90%-ban előfordul. Kialakulásában szerepe lehet a csökkent bevitelnek, felszívódásnak, a károsodott 25-hidroxilációnak és egyes gyógyszereknek. A vitaminhiány gyakoribb májzsugorban és összefüggést mutat a májkárosodás súlyosságával. Krónikus C vírus hepatitises betegeknél kapcsolatot találtak a D vitamin szint és a kezelés hatékonysága között. Nem alkoholos zsírmájban összefüggést igazoltak a D vitamin szint és a kötőszövet átépülés, az elzsírosodás és a gyulladás között.
Gyulladásos bélbetegségekben a D vitaminhiány a csontrendszer egészségében betöltött szerepén túl fontos szerepet játszik az immunválaszban. Immunmoduláló hatását állakísérletekkel igazolták. Azt feltételezik, hogy Crohn betegségben hozzájárul az intracelluláris mintafelismerő NOD2 receptor transzkripciójához. A gyulladásos bélbetegségekben elősegíti a sejten belüli bakteriumok lebontást és közvetve szerepet játszik az autofágia folyamatában is. A D vitamin gén polimorfizmusai kapcsolatot mutatnak a gyulladásos bélbetegségek kialakulásának kockázatával.
Az A vitamin szerepet játszik a látásban, a sejtproliferációban, a differenciálódásban és az immunrendszer aktivitásában és fontos az antioxidáns hatása is. Az A vitaminhiány a hepatitis C vírussal (HCV) összefüggő májbetegek 54.3%-ban előfordul. A vitaminhiány kialakulásában a csökkent bevitelnek, a malabszorpciónak, a retinol szállító fehérje csökkent szintézisének tulajdonítható. Az A vitamin szérum szintje a májbetegség súlyosságával arányosan csökken krónikus C vírus hepatitisben, májzsugorban és a hepatocellularis carcinomában (HCC). A HCV okozta májkárosodás kialakulásában szerepe van az oxidatív stressznek. Az A vitaminhiány az antioxidáns hatás csökkenésével okozhatja a máj betegség progresszióját és a HCC kialakulását.
E vitaminhiány alakul ki krónikus cholestasissal járó májbetegségek, alkoholos májbetegségekben, Wilson-kórban. E vitamint antioxidáns hatása révén használják a nem alkoholos eredetű zsírmáj kezelésében.
Vizsgálatunk célja gasztrointesztinális betegségekben vizsgálni a vitaminszinteket, ezek összefüggését a betegségek kialakulásával és lefolyásával. Célunk a vitaminok szerepének meghatározása a különböző gasztrointestináis betegségek megelőzésében. Célunk tanulmányozni a vitaminhiányok hatását az oxidatív stresszre, a gyulladás folyamatára, az immunrendszer működésére, az autofágiára, a kezelésre adott válaszra és a tumorok kialakulására. Tervezzük meghatározni azokat a betegcsoportokat, akiknél javasolt a vitaminszintek szűrése és a vitaminok pótlása.


Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )