Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Varga Gábor
Emberi nyálmirigy modell az epitheliális differenciálódás molekuláris mechanizmusainak tanulmányozására és a génbejuttatási technikák kifejlesztésére

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Varga Gábor
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem, Orálbiológiai Tanszék
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A szájüregi tumorok, amelyek magukban foglalják a nyálmirigy tumorokat is, jelenleg a negyedik helyen állnak hazánkban a daganatos halálozások okai között, évente mintegy 2000 áldozatot szedve. Ezzel az előfordulási gyakorisággal hazánk sajnálatos módon „világelső”. A nyálmirigyek másik népegészségügyi szempontból jelentős kóros érintettsége a xerostomia, a mirigyszövet acináris parenchimájának szerkezeti és funkcionális destrukciója, amely leggyakrabban Sjögren syndroma és terápiás radioaktív besugárzás következtében alakul ki. A nyálmirigyek kialakulását, fejlődését és működésének szabályozását alakító mechanizmusok molekuláris szintű megismerésére van szükség ahhoz, hogy ezeket a kórfolyamatokat megérthessük.

Vizsgálataink célja emberi nyálmirigy modell létrehozása és jellemzése in vitro körülmények között. Ennek során primer kultúrát formálunk szubmandibuláris mirigy izolált sejtjeiből és megfelelő körülményeket teremtünk ductus-szerű és acinus-szerű polarizált epitheliális monolayer létrejöttéhez. Vizsgálati rendszerünk lehetőséget ad a transzcelluláris epitheliális elektrolit- és víztranszport tanulmányozására. Ezen felül lehetőséget ad új génterápiás eljárások kidolgozására, és a nyálmirigy diszfunkciók korrekciójához szükséges célgének azonosítására.

Vizsgálataink során műtéti anyagból nyert emberi szubmandibuláris nyálmirigyszövetből primer sejtkultúra készítés, majd a ductus-szerű és acinus-szerű polarizált epitheliális struktúrák létrehozása Tanulmányozzuk a sejtek morfológiájának és génexpressziós mintázatának változását a ductus-szerű és acinus-szerű polarizált epitheliális struktúrák kialakulása során. A transzcelluláris elektrolit-szekréció és az intracelluláris pH szabályozásában szerepet játszó ioncsatornák és transzporterek expressziós mintázatának vizsgálata mellett vektoriális elektrolit- és vízszekréció és intracelluláris pH reguláció folyamatában szerepet játszó transzporterek funkcionális vizsgálatát végezzük el sejtélettani tesztrendszerek alkalmazásával. Végül, de nem utolsósorban a tenyésztett nyálmirigysejteket genetikailag módosítjuk a transzportfolyamatok megváltoztatására adenovirális génbevitellel, illetve a génexpressziót szelektív gátljuk siRNS technológia alkalmazásával, a nyálmirigy diszfunkciók korrekciójához szükséges célgének azonosítására.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )