Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A vese iszkémiás károsodásának molekuláris biológiai vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Vannay Ádám
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem, I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az intenzív betegellátásban bekövetkezett fejlődés ellenére az akut veseelégtelenség (ARF) mortalitása az utóbbi évtizedekben sem csökkent számottevően, mortalitása jelenleg is eléri az 50%-ot. Az ARF leggyakoribb oka az iszkémiás/reperfúziós (I/R) károsodás.
Kutatócsoportunk az elmúlt években a vese I/R-os károsodás pathomechanizmusának molekuláris biológiai szintű vizsgálatával foglalkozott.
Eddigi munkánk folytatásaként jelenleg a vese I/R károsodások pathofiziologiai folyamatainak komplex, rendszerbiológiai szintű megértésére törekszünk.
Törekvésünket indokolja a vese I/R károsodás gyakorisága és a már kialakult vesekárosodás kapcsán fellépő klinikai, kezelési nehézségek. Kísérleteink fontosságát kiemeli, hogy maga az I/R folyamat nem csak a vese hanem számos egyéb szerv (szív, agy, bél, izom stb…) súlyos károsodását is okozhatja ezért eredményeink más szervek pathológiás folyamatainak valamint a transzplantáció és a tumorok biológiának jobb megértését is elősegíti.
A vizsgálatainktól reméljük, hogy 1) megkapjuk a vese I/R karosodás pathomechanizmusának jelenleg elérhető legteljesebb molekulatérképét, 2) új molekulák kerülhetnek a kutatók látókörébe, melyek további kutatásoknak kulcselemeivé válhatnak, 3) eddig ismeretlen fehérjékre bukkanhatunk.
Munkánkkal a vese I/R károsodás mechanizmusának minél teljesebb megértésére törekszünk.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )