Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Tóth Miklós
Endokrin betegségekhez társuló csontanyagcsere rendellenességek mechanismusa

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Tóth Miklós
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem, II. sz. Belgyógyászati Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Mai ismereteink szerint a csonttömeg ill. csontsűrűség mintegy 70%-ban genetikailag meghatározott, poligénesen örökölt. Az oszteoporózissal kapcsolatos orvosbiológiai kutatások egyik jelentős új vonulata az oszteoporózisra hajlamosító ún. kandidáns gének azonosítása. A szóba jövő gének közül kiterjedten vizsgálták a csontmátrix kollagén és nem-kollagén fehérjéit, a D-vitamin- és az ösztrogén-receptort, a parathormont és annak receptorát, a kálcium-érzékelő fehérjét, különböző citokinek és növekedési faktorok ill. receptoraikat kódoló gének rendellenességeit.
A csontmarkerek érzékeny jelzői a csontmetabolizmusnak, általuk jól jellemezhető mind a csontépítés, mindpedig a csontbontás üteme. Bizonyítást nyert az is, hogy postmenopausalis oszteo-porózisban a csontmarkerek által nyújtott információ nagyrészt független a csontsűrűségmérés eredményétől. Az ún. gyors csontforgalmú (high turnoverű) egyének csonttörési rizikója azonos kiindulási csontsűrűség esetén is fokozott.
A szekunder oszteoporózis számos formája között hangsúlyozottan kiemelt jelentőséggel bírnak az endogén és exogén glükokortikoid túlsúllyal jellemezhető állapotok (Cushing-kór ill. –szindróma, iatrogén Cushing-szindróma). A glükokortikoidok alkalmazása a legújabb adatok szerint –és szemben a korábbi elképzelésekkel- már 3-6 hónapon belül többszörésére növeli a csonttörési rizikót. A glükokortikoid-indukálta oszteoporózis azonban a glükokortikoiddal kezeltek közül nem mindenkit érint azonosan. Az egyéni érzékenységet befolyásoló tényezők nagyrészt ismeretlenek.
A glukokortikoid receptor gén (5q31-q32) primér (veleszületett) zavara miatt az egészséges népesség 6.6%-a túlzottan érzékeny, míg 2.3%-a rezisztens a glukokortikoidok hatása iránt. Ez az egyik magyarázata lehet annak, hogy a glukokortikoidok egyes egyénekben súlyos szövődménye-ket, így többek közt oszteoporózist okoznak, míg más egyénekben nem alakul ki ilyen káros hatás. A glükokortikoid receptoroknak alfa- és béta-izoformáját ismerjük, ezek szöveti megoszlása és aminósav-szekvenciája különbözik. Az alfa típusú izoforma köt ligandot, ezért ezt tartják a glüko-kortikoid hatás közvetítőjének, a béta-izoforma nem köt ligandot.
A szekunder oszteoporózisok lehetséges okai között az endokrinológiai betegségek közül a Cushing-szindrómához hasonló, kiemelt jelentőséggel bírnak a primer hyperthyreosis különböző formái, továbbá a primer és szekunder hyperparathyreosisok, a primer és szekunder hypogonadis-musok.
A klinikánkon gondozott Cushing-kóros ill. Cushing-szindrómás, továbbá exogen Cushing-szindrómához társuló osteoporoticus egyénekben vizsgálni kívánjuk az oszteoporózis gyakoriságát és súlyosságát, továbbá a csontsűrűség és a csontanyagcsere gyógyulást követő változását. A klini-kánk molekuláris biológiai laboratóriumában rendelkezésre álló infrastruktúrára alapozva vizsgálni tervezzük a glükokortikoid receptor genetikai rendellenességei és a csont ásványi anyagtartalom, valamint a csontmarkerekkel tükrözhető csontforgalom közötti összefüggéseket. Vizsgálni kívánjuk gondozott Cushing-kóros és Cushing-szindrómás, valamint az exogén glükokortikoidok által indu-kált osteoporotikus egyénekben az N363S, és egyéb polimorfizmusok gyakoriságát, biológiai jelentőségét.
A vizsgálni kívánt további betegcsoportok: primer hyperparathyreosis, a szekunder hyper-parathyreosis kialakulását eredményező malabszorpciós szindrómák, közülük is elsősorban a colitis ulcerosában és Crohn-betegségben szenvedők, hyperthyreoticus egyének. A tervezett vizsgálatok módszerei osteodensitometriás és calcaneus csont-ultrahang méréseket, hormonmeghatározásokat (pl. cortisol, ACTH, prolactin, TSH, szabad pajzsmirigyhormonok, növekedési hormon, IGF-1, parathormon, dehydro-epiandrosteron-szulfát, testosteron, oestradiol, stb.), a szérum béta-CrossLaps és osteocalcin meghatározásokat foglalják magukba. Vizsgálni kívánjuk továbbá a csontsűrűség és csontmarkerek összefüggéseit a hypophysis egyes hyper- és hypofunkciós kórképeiben (prolactinoma, acromegalia, congenitalis és szerzett hypopituitarismus).

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )