Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szalay Ferenc
Idült májbetegségek extrahepatikus szövődményei, hepatikus osteopathia, autonom neuropathia, Wilson kór génmutációk, a hepatitis C infekció és a májbetegségekhez társuló

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Szalay Ferenc
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem, I. sz. Belgyógyászati Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Idült májbetegségek extrahepatikus szövődményei, hepatikus osteopathia, autonom neuropathia, Wilson kór génmutációk, a hepatitis C infekció és a májbetegségekhez társuló metabolikus zavarok kutatásaAz idült májbetegek száma hazánkban igen nagy, a májcirrhosis okozta halálozás a negyedik leggyakoribb halálok. Az extrahepatikus szövődmények tovább súlyosbítják a betegek életét.

A hepatikus osteopathia pontos pathomechanizmusa nem tisztázott. Vizsgálataink a predisponáló tényezők és a pathomechanizmus jobb megértését célozzák. Vizsgáljuk a különböző genetikai tényezők, a D-vitamin receptor gén-, az ösztrogén receptor gén polimorfizmust, az IL-1, IL-6, IL-10, TNF, TGF és más cytokin gének polimorfizmusának, továbbá az osteoprotegerinnek a szerepét.

Korábbi vizsgálatainkkal az autonom idegi működés zavarát mutattuk számos májbetegségben. Az autonom neuropathia nem-alkoholos májbetegségekben is megfigyelhető, és a megnyúlt QTc neuropathiás betegekben gyakoribb. Vizsgáljuk az autonom neuropathiát a hepatitis C vírus által okozott májbetegségekben is. Tisztázásra vár, hogy a neuropathia összefügg-e a circadián vérnyomás- és pulsus változásokkal, a baroreceptor érzékenysséggel és hogy ennek van-e prognosztikai jelentősége.

Genetikai faktorok kutatása nemcsak a réz- és vas- anyagcserezavarral járó, hanem az alkoholos és nem-alkoholos májbetegségek keletkezésében (PBC, NASH) is fontos terület. Nemzetközi viszonylatban is jelentős számú Wilson kóros betegen vizsgáljuk génmutációk előfordulását és azok összefüggését a betegség fenotípusával .

Primer biliaris cirrhosis és más idült májbetegségekben az endoteliális funkciót, krónikus C hepatitiszes betegkben az insulin rezisztencia előfordulását és jelentőségét is kutatjuk.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )