Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Sótonyi Péter
A perifériás betegségek epidemiológiája és klinikuma

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Sótonyi Péter
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A perifériás artériás betegség (PAD), melyet elsősorban az alsó végtagok obliteratív érbetegségének szinonimájaként használunk, részjelensége az általános atherosclerosisnak. Az irodalmi adatok alapján prevalenciája 12-14%-ra tehető. A kórkép megjelenése igen különböző lehet a tünetmentes állapottól a súlyos gangrénáig. A kardiovaszkuláris megbetegedések a vezető helyen szerepelnek a magyar morbiditási és mortalitási statisztikákban. A European Journal of Vascular and Endovascular Surgery folyóiratban 2015-ben (2015 Jul, 50 (1), 78-85.) magyar szerzők számoltak be arról, hogy Magyarországon a nem-traumás okból elvégzett alsó végtagi major amputációk számaránya háromszorosa a nemzetközi irodalomban közölt adatok átlagának.A hazai népegészségügyi statisztikák és a tudományos felmérések is felhívják a figyelmet a PAD kiemelt jelentőségére. Ennek a betegcsoportnak a behatóbb vizsgálata a végtagvesztés veszélyén kívül a PAD-hoz társuló, jelentősen emelkedett kardio- és cerebrovaszkuláris rizikó miatt is kiemelt jelentőséggel bír. A PAD korai felismerése, kivizsgálása és célzott kezelése nem csak a betegek életkilátását, hanem életminőségét is jelentősen javíthatják. Ez a családorvos, az angiológius, a radiológus és érsebész társszakmák közös stratégiájának felállításával és végrehajtásával valósítható meg. Ezt a törekvésünket jelen PhD téma kiírásával is ezt szeretnénk erősíteni és tudományos alapra helyezni.
Célkitűzések:
1. Szűrési program kidolgozása és kiértékelése: A vizsgálatainkban az alapellátásban megjelenő betegek PAD szűrésének fejlesztését és a hazai környezetre történő adaptálását tűztük ki célul, működő nyugat-európai és amerikai módszereken, valamint a hazai angiológiai ajánlásokon alapuló, a magyar viszonyoknak megfelelően módosított kérdőívek, fizikális vizsgálat és boka-kar index alkalmazásával. Célunk egy olyan könnyen, gyorsan és költséghatékonyan alkalmazható szűrési algoritmus felépítése, mely a magyar családorvosi gyakorlatban rutinszerűen felhasználható. A segítségével meghatározható az a betegpopuláció, ahol a szűrés megfelelő hatásfokkal alkalmazható, ezáltal a PAD és a hozzá társuló kardiovaszkuláris betegségek stádiumban korai felismerhetőek.
2. Beteg utak felmérése: Az OEP adatbázisok kiértékelésével és hálózatelemzéssel feltérképezhetővé válhatnak azok a beteg utak, melyek az alapellátást és a járóbeteg szakellátást, és a fekvőbeteg ellátást összekötik egymással. A PAD diagnózisával kiszűrt betegek nyomon követésével leírhatóak azok a beutalási és ellátási vonalak, melyek leginkább jellemzik ennek a PAD-os betegcsoportnak a mozgását az egészségügyi rendszerünkben. Meghatározhatóak a várakozási/bekerülési idők, a főbb helyszínek, és a kitüntetett csomópontok, diagnosztikai és ellátási szokások. Így megjeleníthetőek a PAD ellátásában megfelelően, vagy elégtelenül működő alap-, szak- és fekvőbeteg ellátó területek.
3. Kivizsgálás, kezelés: A kutatásunk részét képezné a betegek utánkövetése, a diagnosztikus, és terápiás lépések értékelése is. A diagnosztikus és terápiás protokollok vizsgálata és összevetése az irodalmi adatokkal. Új diagnosztikus lehetőségek vizsgálata (kontrasztanyagos ultrahang, 3D ultrahang, szöveti perfúzió vizsgálata, intraarterialis katéteres nyomásmérés, non invazív áramlás mérés, stb.), a napi klinikai gyakorlatban való felhasználhatóságának meghatározása, értékelése. Új terápiás lehetőségek (korszerű gyógyszeres kezelés, endovaszkuláris terápia, hibrid műtéti eljárások, stb.) vizsgálata, fejlesztése.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )