Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Somogyi Anikó
Neuroendokrin tumormarkerek kapcsolata az 1-es típusú cukorbetegséggel

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Somogyi Anikó
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az egyik legfontosabb neuroendokrin tumormarker, a Chromogranin-A egy, a granin családba tartozó fehérje, mely a neuroendokrin sejtek szekréciós granulumaiból származik. A Chromogranin-A-ból számos, jól ismert és számos mindezidáig kevésbé tisztázott funkciójú fehérje képződik. A Chromogranin-A vérben mérhető szintjének meghatározását elsősorban a neuroendokrin daganatok laboratóriumi diagnosztikájában használják.
A legfrissebb kutatások alapján úgy tűnik, hogy – a szénhidrátanyagcserében különböző szabályozó szerepeket betöltő pankreastatin mellett – a Chromogranin-A-ból lehasadó WE-14 elnevezésű fehérjének szerepe lehet az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában. A WE-14 fehérje autoantigénként viselkedik a β-sejtek elpusztításában résztvevő, diabetogén CD4+ típusú T-sejtek számára. Ezt a mechanizmust mindezidáig specifikusan a nem-obes diabetogén egerekben figyelték meg. Újabb eredmények alapján a WE-14 a diabéteszes egerek mellett az újonnan diagnosztizált 1-es típusú cukorbetegeknél is autoreaktív sejtek célpontjaként szolgál, mely reakció szöveti transzglutamináz enzimmel vagy kisebb addíciós fehérjemódosításokkal fokozható.
Li és munkacsoportja a CD4+ sejt populációk mellett vizsgálta a CD8+ T-sejteket is munkájában. Flow citometriás módszerekkel igazolta, hogy a nem-obes diabeteses egerek lépmintáiban olyan CD8+ T-sejtek találhatóak, melyek a Chromogranin-A fehérjeszármazékaival léptek reakcióba. Ugyanezen tanulmányban megvizsgáltak frissen diagnosztizált, HLA-A*0201-pozitív 1-es típusú betegektől származó vérmintákat is, ahol az egerekéhez hasonló eredményeket tudtak igazolni.
Nem vizsgálták azt, hogy az 1-es típusú diabetes felismerését követően a betegség alakulásával együtt hogyan alakul a Chromogranin-A és lehasadó származékainak szintje, összefüggést keressenek más, a klinikumban használatos paraméterrel, az 1-es típusú diabetes társuló betegségeivel, egyéb társuló autoimmun megbetegedésekkel, az egészséges személyekhez képest a cukorbetegségben nagyobb gyakorisággal előforduló neuroendokrin eredetű tumoros elváltozásokkal.
A vizsgálat célja az 1-es típusú diabetes mellitusban a neuroendokrin tumormarkerek, a diagnosztikából a leggyakrabban használt Chromogranin-A és származékainak vizsgálata különböző módszerekkel (RIA, PCR). Kóros esetben az időben történő változások klinikai és laboratóriumi követése.
Vizsgálnánk továbbá, hogy a betegek diabetes-genotípusa (HLA haplotípusok meghatározása PCR technikákkal) befolyásolja-e a Chromogranin-A szinteket, és található-e összefüggés a genotípusok és a vizsgált paraméterek között.
Szeretnénk vizsgálni a Chromogranin-A-érzékeny CD4+ és CD8+ T-sejt populációkat immundiagnosztikai módszerekkel (FACS, ELISPOT), illetve összefüggésüket a betegek Chromogranin-A szintjével.
Szeretnénk vizsgálni, hogy az 1-es típusú diabetes mellitusra jellemző (autoimmun) társbetegségek milyen gyakorisággal jelennek meg az egyes Chromogranin-A szintek mellett, esetleg egyes betegségek köthetőek-e emelkedett szintekhez.
Az emelkedett szérum Chromogranin-A szintek - az előfordulási gyakoriságok ismeretében - elsősorban valamilyen gasztroenterológiai elváltozásra utalnak. Azon 1-es típusú diabeteses
személyeknél, akiknél a Chromogranin-A szint az emelkedett tartományban található, – a beteg érdekeit természetesen mindig szem előtt tartva - gasztroenterológiai kivizsgálást szeretnénk végezni, és a vizsgálatok során vett biopsziás mintákat a normál szövettani vizsgálatok mellett Chromogranin-A-ra specializált immunhisztokémiai módszerrel is szeretnénk megvizsgálni.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )