Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Sótonyi Péter
Az aorta aneurizmák és aorta vérzések etiopatológiai analízise

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Sótonyi Péter
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A fejlett országok halálozási statisztikáiban élen állnak a szív- és érrendszeri betegségek. A várható élettartam növekedése és a számos környezeti rizikófaktor miatt az aortabetegségek incidenciája és prevalenciája emelkedik. Az aortát érintő kórfolyamatok elektív, tervezett ellátása lényegesen jobb eredményekkel jár, mint a sürgős beavatkozás. A műtét optimális időpontjának meghatározása céljából számos fontos információt tartalmazhat a Semmelweis Egyetemen (SE) rendelkezésre álló bonctani anyag feldolgozása és kiértékelése.
Munkánk során az aorta repedéséhez vezető természetes és nem természetes okokat elemzünk, felhasználva az SE Igazságügyi és Biztosításorvostani, I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet és II. Sz. Patológiai Intézet bonctani anyagait. A vizsgálat az aortavérzéshez, majd halálhoz vezető aneurizmák, disszekciók és sérülések retrospektív módon gyűjtött adatit összegzi.
A demográfiai adatok mellett, a vérzéssel járó kóresemények időbeli - év, évszak, hónap, nap - eloszlást, a rendelkezésre álló kórelőzményeket tekintjük át és vetjük össze a boncolás során talált leletekkel (vérzés elhelyezkedése, iránya, kompressziós tünetek, disztális embolizáció, stb.). Emellett elemezzük a betegek ellátási eseményeit. A vérzéssel járó események időpontját és bekövetkezésük földrajzi elhelyezkedését is összevetjük orvosmeteorológiai adatbázisunkkal.
Kutatásunk fő célja, hogy olyan adatokat szolgáltathassunk, amelyek a prevencióban, a szűrésben, az ellátásszervezésében is tényleges segítséget nyújthatnak a gyakorló érsebészek és angiológusok számára.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )