Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Schneider Miklós
Optikai koherencia tomográfia a szemészetben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Schneider Miklós
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Bevezetés
Az optikai koherencia tomográfia (OCT)eljárás során keresztmetszeti képeket készítünk non-invazív és non-kontakt módon. A felvételek a szemfenéki eltérések dokumentálására és követésére is kiválóan alkalmasak.
A technológia bevezetése óta robbanásszerű fejlődésen ment keresztül mind a felbontás, leképezési sebesség és a támogató szofverek tekintetében. Az eszköz forradalmasította a maculabetegségek diagnoszikáját és terápiáját, amelyet a intravitreális injekciók megjelenése is elősegített.
Az eszköz hiánypótló technológiát jelent a szemészeti diagnosztikában a hagyományos direkt- és indirekt ophthalmoscopia, az ultrahang, a computer tomográfia (CT), a mágneses rezonancia tomográfia (MRI), a fluoreszcein angiográfia (FLAG), indocyaninzöld angiográfia (ICG) és scanning laser ophthalmoscopia mellett.
A módszer a szemészetben napjainkra széles körben elterjedt, alkalmazásáról számos, köztük több magyar szerzőtől származó közlemény jelent meg, a diagnosztikus palettát, valamint a kivizsgálások stratégiáját is jelentősen formálta. Nem túlzás állítani, hogy az OCT napjainkra az egyik leggyakrabban használt döntéstámogató módszerré nőtte ki magát a retinabetegségek tekintetében. Az OCT technológia jelenleg is aktív kutatás és fejlesztés tárgya, évről évre jelennek meg új műszerek, amelyeknek a felhasználási területe is folyamatosan bővül.

A témavezető maga is OCT-vel kapcsolatos kutatásokat végzett és publikált a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján és a Bécsi Orvostudományi Egyetem Szemészeti Klinikáján. PhD értekezését szintén ebben a témában írta. A témában rendszeres meghívott előadó.


A kutatási téma céljai:
- A folyamatosan fejlődő OCT technológiák és az új fejlesztésű műszerek szemészeti gyakorlatban való alkalmazhatóságának vizsgálata
- Szembetegségek és állapotok morfológiai és morfometriai vizsgálata, elemzése új klinikai információk és ismeretek szerzése céljából.
- Terápiás eljárások, gyógyszerek morfológiai hatásainak vizsgálata

A tervezett célokat humán prospektív tervezett klinikai vizsgálatokkal, esettanulmányokkal és esetsorozatokkal kívánjuk elérni.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )