Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Baktérium species-ek jellemzése molekuláris módszerekkel

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Rozgonyi Ferenc
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem, Bőr, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Antibiotikumok és szepszisben alkalmazott gyógyszerek hatásai és kölcsönhatásai pathogén mikroorganizmusokra.

A kutatás során első lépésben összegyűjtjük a közelmúltban megjelent közleményeket, amelyek a nem-antibiotikum jellegű gyógyszerek (pl. NSAID, steroidok, vasoaktiv szerek) hatásait vizsgálja baktériumok növekedésére, ill. ezen szerek befolyását a gyakorlatban használt antibiotikumok MIC értékeire. A témáról szóló összefoglaló cikk elkészítés alatt áll.

Második lépésben kisérletes munkával megvizsgáljuk a legnagyobb potenciállal rendelkező szerek hatásmechanizmusát a leggyakoribb szepsziskórokozókra (S. aureus, streptococcusok, E. coli, P. aeruginosa, K. pneumoniae) molekuláris szinten. A kölcsönhatások egy része a rezisztencia gének kifejeződésének megváltozásán alapul, a kölcsönhatások másik csoportja a virulencia gének kifejeződésének megváltozása. A vizsgálatokat genomszinten szükséges elvégezni, valamint fontos a fenotipusos identifikálás is.
Ehhez rendelkezésre álló eszközeink korszerű PCR, PFGE készülékek, valamint mikrodilúciós MIC meghatározás.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )