Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Subspeciest, esetleg külön alfajt képeznek-e a Staphylococcus genusban az MRSA törzsek?

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Rozgonyi Ferenc
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem, Bőr, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A klinikai megfigyelések és tapasztalatok egybehangzóan azt mutatják, hogy a methicillin-rezisztent Staphylococcus aureus ( MRSA) törzsek súlyosabb fertőzéseket és nagyobb arányú letalitást okoznak mint a methicillin- szenzitiv S. aureus (MSSA) törzsek. A laboratóriumi fenotipusos vizsgálatok pedig jelentős külömbségeket eredményeztek az MRSA és MSSA szaporodási ütemében, zsirtartalmában és antibiotikum rezisztenciájában. Indokolt tehát feltételezni, hogy a methicillin rezisztenciát eredményező genetikai változás olyan mértékben megváltoztatja az MRSA tulajdonságait, hogy a Staphylococcus fajon belül az MRSA törzsek külön alfajt képeznek.
Ez bizonyítandó vagy cáfolandó, vizsgáljuk a kromoszómális patogenitási és virulencia gének gyakoriságát PCR-rel, továbbá a gének struktúráját multilocus sequence typing (MLST) módszerrel ugyanazon törzsből szétválasztott MRSA és MSSA szubpopulációban. Amennyiben jelentős különbségeket találunk, megvizsgáljuk ezek fenotipusos kifejeződését in vitro és in vivo patogenitási és virurencia modellekben.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )