Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Rosta Klára
Terhességi során jelentkező endokrinológiai kórképek etiológiája és patogenezise

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Rosta Klára
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem, I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az endokrin rendszer működésének zavara számos szülészeti és nőgyógyászati kórkép hátterében felismerhető. A policisztás ovárium szindróma, az endometriózis, és számos egyéb, infertilitást, menstruációs zavarokat és következményeit okozó kórkép összefüggésbe hozható a kóros hormonális működéssel. A terhesség során megváltozott hormonális és immunológiai szabályozás terhességhez kötődő betegségekhez vezethet, mint pl. a gesztációs diabétesz mellitus (GDM), a preeclampsia és a HELLP szindróma. Ezen betegségek prevalenciáját és incidenciáját nehéz valósághűen megadni, mivel a világ különböző tájain különböző kritériumok alapján diagnosztizálják őket és hiányoznak a megfelelő statisztikai adatok is. A policisztás ovarium szindróma (PCOS) a reproduktív korban levő kaukázusi nők kb. 5%-nál, az endometriosis 10-20%-nál, a gesztációs diabétesz kb. 3-5%-nál a preeclampsia 5-8%-nál fordul elő.
Érdekes megfigyelni, hogy a fenti betegségek hátterében a valószínűsíthető genetikai prediszpozíció mellett megfigyelhető az un. kardiovaszkuláris rizikófaktorok halmozott jelenléte a betegekben (obezitás, magas vérnyomás, dyslipidaemia), az intermedier anyagcsere folyamatainak kóros működése és számos esetben az inzulin rezisztencia is megjelenik.
A nőgyógyászati endokrinológiai tárgykörébe tartozó betegségek mindegyike rövid távú, de életet veszélyeztető ( pl. HELLP szindróma) és hosszú távú szövődményekkel társulhat, melyek mind az anya, mind pedig a magzat egészségét veszélyeztetik. Ez utóbbi miatt az American Heart Association 2011-ben gesztációs diabéteszt, a preeclampsiát és a terhesség indukálta hipertóniát bevonta a magasabb kardiovaszkuláris kockázatot okozó betegségek csoportjába. Munkacsoportunk a szülészet-nőgyógyászathoz kapcsolódó endokrin kórképek hátterében álló klinikai, immunológiai és genetikai tényezőket kívánja vizsgálni klinikai, endokrinológiai és metabolikus paraméterek mérésével, képalkotó eljárások segítségével, és molekuláris biológiai és genetikai módszerek felhasználásával. A patológiás nőgyógyászati és szülészeti, dominálóan endokrin eltérésekkel társuló betegségek lehetséges kóroki tényezők közül a zsírszövet endokrin szabályozó szerepét és a máj központi anyagcsere szabályozó szerepét tervezzük vizsgálni vitro és in vivo vizsgálatok során, mivel a fent említett patológiás állapotok egy részében különösen fontos szerepe van az inzulin rezisztenciának. A terhesség alatt kialakuló betegségekben a feto-maternalis egység egymásra kifejtett hatását részletesebben elemezzük, feltételezve, hogy a genetikailag és immunológiailag idegen magzatnak és placentának szerepe lehet az egyes betegségek kialakulásában.
A kutatás során a Ph.d hallgatót bevonjuk a fenotípus meghatározásokba, régi és új betegek adatainak összesítésébe. Részt vehet a genetikai vizsgálatokban (RNS, DNS izolálás, számos PCR alapú módszer elsajátítása, kvalitatív és kvantitatív analízisek) és eredményeinek statisztikai elemzésében. Hormonvizsgálatok során megismerkedhet az ELISA, stb. módszerekkel.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )