Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Rácz István
A gyomor és vékonybél vérzések diagnosztikájának és kezelésének új lehetőségei

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Rácz István
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az akut és krónikusgasztrointesztinális vérzések gyakorisága az elmúlt évtizedekben állandósult. Az aszpirin és NSAID típusú készítmények gyakoribb alkalmazása a szövődményes fekélyek előfordulási arányát változatlanul tartotta.
A gasztrointesztinális vérzések oka kb. 5%-ban sem gastroscopiával, sem colonoscopiával nem deríthető fel. Ezen vérzések – melyek aktívan zajló vagy occult formában egyaránt felléphetnek és ismeretlen eredetűek– azaz obskurusvérzések.
A vékonybél kapszulás endoszkópiával – megfelelő béltisztaság esetén – kb. 75-80%-os pontossággal lehet megállapítani az obskurus vérzés okát, helyét, ütemét és jellegét.
Hazánkban a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban végeztünk először vékonybél kapszulás endoszkópiátés az elmúlt évek több százsikeres vizsgálatának dokumentációja áll rendelkezésre.
Az akut felső gasztrointesztinális vérzés terápiájában az endoszkópos vérzéscsillapító eljárások mellett egyre nagyobb figyelem fordul a parenterálisan adagolt savszekréciót csökkentő proton-pumpa gátló gyógyszerek felé.
Bizonyított tény, hogy a sikeres endoszkópos vérzéscsillapítás után adagolt i.v. proton-pumpa gátló terápia csökkenti az újravérzések gyakoriságát, a műtéti igényt és a mortalitást is. A preemptív, tehát az endoszkópia előtt adott parenterális proton-pumpagátlókkal szerzett első tapasztalatok szerint a megfelelő ideig adott proton-pumpagátlók csökkentik a fekélyvérzés súlyosságát és az endoszkópos beavatkozások igényét.

A PhD program főbb célkitűzései:
I. Vékonybél kapszulás endoszkópos képanyag értékelése, a nyert adatok feldolgozása az alábbi betegcsoportokban:
• obskurusgasztrointesztinális vérző betegek
• nem steroidgyulladásgátlót tartósan szedő betegek
• akut gasztrointesztinális vérzés tüneteivel érkezőkben a negatív gastroscopiás és colonoscopiás eredménnyel záruló vizsgálatok után a vérzés korai időszakában
További tanulmányozandó kérdések:
- az intesztinális tranzit időt befolyásoló tényezők
- a bél tisztasági fokának értékelése különböző előkészítő módszerek mellett (csak folyadék diéta, egy dózisú vagy osztott dózisú polyethylenglycol oldat)
- a bél tisztasági fokasemiquantitatív módszerrel értékelhető a monitor színskála alapján
- a Lewis-Gralnekscore értékelése különböző betegcsoportokban, különösen az NSAID enteropathiás betegekben
II. Az akut gasztrointesztinális vérző betegeknek endoszkópia előtt intravénásan adottproton-pumpa-gátlók hatásának vizsgálata az alábbi tényezőkre vonatkozósan (retrospektív anyagértékelés):
• kizárólag fekélybetegekben: a vérzésforrás Forrest stádiumának alakulása preemptív PPI kezeléssel vagy anélkül
• a vérző fekélyek helyének megoszlása (gastricus vagy duodenális vérző fekély aránya)
• az endoszkópos vérzéscsillapítási igény alakulása a preemptív proton-pumpa inhibitor terápia idejétől függően fekélycsoportonként (gyomor és nyombélfekélyre külön-külön értékelve)
• a főbb klinikai paraméterek, így például az újravérzés, műtéti igény és mortalitás alakulása a preemptív PPI adagolástól függően


Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )