Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Papp Zoltán
Új molekuláris biológiai módszerek a prenatalis diagnosztikában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Papp Zoltán
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A praenatalis diagnosztikai módszerek segítségével a magzat méhen belüli egészségi állapotának tanulmányozása a program célja. Az invazív diagnosztikai módszerek, így a genetikai amniocentesis, a chorionboholy-mintavétel, valamint a modern nem-invazív diagnosztikai módszerek során nyert mintákból a legújabb molekuláris biológiai technikákkal nyílik lehetősége a Ph.D. hallgatóinknak megismerkedni.
A nem-invazív módszerek bevezetésére óriási társadalmi igény van. Programunkban e módszerek hatékony és biztonságos bevezetését tűztük ki célul. Jelentős lépéseket tettünk a magzati sejtek kimutatására anyai vérből FISH és microarray technika alkalmazásával.
A „szabad” DNS kimutatása is nagyon bíztató eredményeket mutat, kidolgoztuk a magzat nemének és Rh vércsoportjának a meghatározását. További vizsgálatokat tervezünk a „szabad” DNS eredetének a megfejtésére, valamint annak rutin diagnosztikai felhasználására.
A következő laboratóriumi módszerek megismerésére és alkalmazása lehetséges a program során:

Fluoreszcens PCR és DNS fragmens analízis
A fluoreszcens PCR során a primer pár egyike fluoreszcens festékkel jelölt. A jelöléssel a kimutatás érzékenysége jelentősen megnövelhető. A PCR során keletkezett fragmentumok kapilláris elektroforézissel történő elválasztásakor ezek mérete és az alkalmazott fluoreszcens jelölés alapján kapunk információt. Különböző fluoreszcens festékek kerülnek felhasználásra. A festék és a méret kombinációk megválasztásával lehetséges multiplex PCR reakció végzése, így a klinikánkon alkalmazásra került a leggyakoribb számbeli kromoszóma rendellenességek kimutatására.

A valósidejű (real-time) PCR
Az eljárás során a keletkező PCR termék mennyisége folyamatosan monitorizálható fluoreszcens festékek, vagy próbák felhasználásával. A thermál cycler és fotométer kombinálásával lehetséges minden egyes ciklus után a keletkezett PCR termék kimutatása és azok mennyiségének a meghatározása ismert mennyiségű DNS standard felhasználásával. A technológiai fejlődés napjainkra lehetővé teszi akár egyetlen kiindulási molekula biztos meghatározását is a mintában. A kvantitatív valósidejű PCR alkamazható a génexpresszió meghatározására, mikroorganizmusok, egynukleotidos polimorfizmus, mutációk, deléciók és kromoszóma transzlokációk kimutatására.

Microarray módszer
Kollaborációban lehetséges a különböző mintákból a vizsgálatok során az egyes betegségek eredetének a meghatározása a génexpresszióban mutatkozó különbségek alapján. Új beavatkozási lehetőségekre nyújt alkalmat a hálózatok feltérképezése. A methyláció microarray módszerrel történő kimutatása is új diagnosztikai lehetőségek sorát nyitja meg.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )