Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nemes Attila
A homológ értranszplantáció klinikai alkalmazása és az érkonzerválás kísérletes kutatása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Nemes Attila
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Bevezetés

30 éves múltra tekint vissza az érsebészeti homograftok használata. Elsősorban az alábbi két indikációs területen alkalmazhatók:
1. az elgennyedt műerek pótlása,
2. a korlátozott mértékben rendelkezésre álló saját vénák hiánya esetén
- cruralis szintű rekonstrukciók végzése,
- coronaria bypass,
- hemodializis shunt készítése.
Mindezen túl nem elhanyagolható körülmény az egyre emelkedő árak a műerek piacán. Egy jól működő szervbankban minél több preparátumot tárolnak, annál kisebb az egy preparátumra eső költség.
A műér beültetés tényéhez jelenleg a graft infectio minden preventív törekvésünk ellenére kötelezően hozzátartozik. Ennek mértéke 0,5 – 5% között változik. Az irodalmi adatok ilyen szóródása a vizsgált műtéti típustól, régiótól, a beültetett műér típusától függ. Leggyakrabban aorto-femoralis áthidalások után a lágyékban jelenik meg a gennyedés. Klinikánk anyagában 1,6% gyakorisággal fordul elő. Természetesen bármely protézis beültetést követően megjelenhet, a femoro-poplitealis szinten szerényebb mértékben, egyéb régiókban elenyésző mértékben. Az inficiálódott protézissel élő betegnek az amputáció, illetve a halál reális veszélyével kell szembenéznie.
Az érsebészeti homograftokkal történő kutatás és kísérletek a ’80-as évek végén gyorsultak fel. Számos kísérletben bizonyítást nyert, elsősorban szívbillentyű preparátumokon, hogy akár friss, de még inkább cryopreservált formában alkalmasak beültetésre, sőt hosszútávon is megbízható eredményeket adnak. Az erek, legyen akár artériáról, akár vénáról szó, nem jelentenek súlyos szöveti kompatibilitási problémát, még az ABO rendszer egyezése sem követelmény. A cryopreservatio egy bármikor elérhető, hosszú távon tárolható graftot biztosít a friss, vagy csak 4C fokon véges ideig tárolható graftokkal szemben, ugyanakkor a befogadó szervezetben csökkentebb immunológiai rezisztenciát vált ki. A media elemek, rugalmas rostok degradációja sem súlyosabb mértékű a többi módszerrel összehasonlítva, sőt bizonyítható a simaizom elemek és az endothelialis funkció fennmaradása. A Cyclosporin esetleges védőszerepét egyértelműen nem sikerült bizonyítani, bár nem szignifikáns módon javította az állatkísérletekben az átjárhatóságot. A beültetést követően 1-2 hónap múlva az intima csaknem teljesen beborítja a belső felszínüket. A inficiált területre való beépítés után – biológiai anyagról lévén szó – az antibiotikumok hatásossága lényegesen jobb, illetve az incorporálódás, a szervezet sejtes immunrendszerének a védőhatása is lényegesen hatékonyabb.
A homológ erek kivétele

Az elmúlt 3 évben a korábbi ETT pályázati keret segítségével megteremtettük a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Ér- és Szívsebészeti Klinikáján egy ér homograft bank alapjait. A transzplantáció riadórendszerére épülve multi organ harvest keretében történik a graftok eltávolítása. 18 riadó alkalmával 114 preparátum került eltávolításra (aorta thoracalis, aorta bifurcatio, a.femoralis, superficialis, vena saphena magna, v.femoralis, aorta és pulmonalis billentyűk). A graftokat a fagyasztás előtt, illetve a felengedés után a beültetés előtt bakterológiai és szövettani vizsgálatnak vetettük alá. 18 vena saphena magna, 6 bifurcatio, 3 a.femoralis superficialis került beültetésre. Mindegyik graft steril volt a beültetéskor, a szövettani vizsgálat pedig felében-kétharmadában megtartott sejtszerkezetet igazolt. Ez összehasonlítva az irodalmi adatokkal jónak mondható, okaként a rövid meleg ischaemiás időt feltételezzük (max. 90 perc). A világon működő homograft bankokban sokszor cadaverből távolítják el a graftokat a halált követő 6 órán belül, de van olyan közlés is, amely ezt 10 óráig is megengedi. A nemzetközi gyakorlatban jelenleg Európában néhány nagyobb centrumban (Belgium, Németország, Olaszország) folyik cryopreservált v.saphena magna felhasználása.Kutatási célkitűzések; tervezett vizsgálatok

A felállított homograft bank további működtetése mellett új grafttípusok (a.mammaria interna, v.femoralis, nagyvénák) programba vétele és kipróbálása. Mikrobiológiai együttműködés keretében a cryopreservált graftok és graftvarratok vizsgálata baktérium exoproteaz környezetben (Semmelweis Egyetem ÁOK Mikrobiológiai Intézet).
A cryopreservatio hatásának vizsgálata az erek mechanikus tulajdonságainak vizsgálatával, nyomásátmérő görbe felvétele pozitív inotrop szerek mellett natív és fagyasztott mélyvéna szegmenteken, patch-clamp vizsgálat az endothel funkció vizsgálatára (Semmelweis Egyetem ÁOK Kísérleti Kutató Intézet), illetve a fagyasztás minőségének javítására új preserváló oldatok kipróbálása, amelyeket eddig elsősorban szövettenyésztésre használtak. Az eredményességet a győri Petz Aladár Megyei Kórház Szövetkonzerváló Osztályán kifejlesztett - a sejtek életképességét vizsgáló - teszttel végezzük. Természetesen a meghatározott indikációk mellett klinikai vizsgálatainkat is folytatjuk, operált betegeinket követjük, a femoro-poplitealis szakasz áthidalására pedig a femoralis artériák használatát kívánjuk bevezetni és összehasonlítani a v.saphena magnával.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )