Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Molvarec Attila
Klinikai és patofiziológiai vizsgálatok gestatiós diabetesben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Molvarec Attila
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A gestatiós diabetes a terhesség alatt jelentkező szénhidrát-anyagcserezavar. A terhességek 3-5%-ával szövődik, egyike a leggyakoribb terhességi kórképeknek. Jelentőségét az adja, hogy anyai szövődményei (praeeclampsia, fertőzések) mellett a fel nem ismert vagy nem megfelelően kezelt gestatiós diabetes emeli a perinatalis morbiditást és mortalitást. Az utóbbiért a diabeteses fetopathia-macrosomia tünetegyüttes (cardiomyopathiával, polyhydramnionnal, szülési sérülésekkel), a koraszülés gyakoribb előfordulása, valamint a lepényi elégtelenség tehető felelőssé. Továbbá azon nők mintegy felében, akik terhességük alatt gestatiós diabetesben szenvedtek, évek-évtizedek múlva nem inzulindependens diabetes mellitus alakul ki. A gestatiós diabetes etiológiája és patogenezise az intenzív kutatások ellenére sem tisztázott teljes mértékben. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a lepény által termelt antiinzuláris hormonok mellett gyulladásos folyamatok és az oxidatív stressz is szerepet játszik a kórkép patogenezisében.
Kutatásunk célkitűzései:
1. A gestatiós diabetes kialakulását valószínűsítő kockázati tényezők előfordulási gyakoriságának meghatározása hazai populációban, valamint az egyes kockázati tényezők hatásának vizsgálata a kórkép kialakulására. A gestatiós diabetes anyai és perinatalis szövődményeit befolyásoló tényezők meghatározása.
2. Az immunrendszer humorális tényezőinek (citokinek, kemokinek, adhéziós molekulák, a komplementrendszer elemei, akut fázis fehérjék) meghatározása egészséges terhes nők, valamint gestatiós diabeteses betegek keringésében, és annak vizsgálata, hogy azok szintjei mutatnak-e összefüggést a betegek klinikai jellemzőivel és laboratóriumi paramétereivel, beleértve a szénhidrát-anyagcsere markereit.
3. Az immunrendszer sejtes elemeinek (különös tekintettel az IL-17-termelő limfocitákra és a regulátoros T-sejtekre) vizsgálata egészséges terhes nők, valamint gestatiós diabeteses várandósok perifériás vérében áramlásos citometria segítségével.
4. Az oxidatív stressz markereinek (különös tekintettel a szolubilis 70 kDa molekulatömegű hősokkfehérjére), illetve antioxidáns tényezők (például szelén) meghatározása egészséges és gestatiós diabeteses terhesek perifériás vérében.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )