Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Moldvay Judit
Prognosztikai és prediktív faktorok vizsgálata tüdőrákban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Moldvay Judit
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

1. A tüdőrák áttétképződésének vizsgálata
2. Molekuláris célzott terápia tüdőrákban
3. Egyénre szabott citotoxikus kemoterápia tüdőrákban

Ad 1. A tüdőrák világviszonylatban és hazánkban is a vezető daganatos halálok. A betegség felfedezésekor a betegek kb. 90 %-ában már kimutathatók nyirokcsomó és/vagy távoli szervi áttétek, amely utóbbiak közül különösen az agyi áttéteknek van nagy jelentősége a betegség prognózisa és a betegek életminősége szempontjából. Vizsgálati terveink között szerepel a tüdőrák agyi áttétképzésére utaló szöveti biomarkerek tanulmányozása, ami a már korábban megkezdett projekt folytatását képezi (1). Tervezzük emellett a tüdőrákok csontáttét képzésének hasonló metodikával (tissue microarray) történő vizsgálatát is.

Ad 2. A tüdőrákok molekuláris célzott terápiája a jelenlegi rutin klinikai gyakorlatban mindössze az EGFR tirozinkináz gátlók alkalmazását jelenti, azonban gyógyszervizsgálati szinten az elmúlt hónapokban számos egyéb molekuláris célpont (MEK, ALK, c-kit, mTOR, IGF, FGF) került a figyelem középpontjába, ami újabb prediktív faktorok vizsgálatát teszi szükségessé. Korábbi kollaborációs munkánk során Közép-Európából elsőként számoltunk be a gefitinib terápiás hatékonyságát előre vetítő EGFR génmutáció kimutatásáról, valamint tüdő adenocarcinomák EGFR gén mutációjának és amplifikációjának gyakoriságáról, és terveink között szerepel az újabb terápiás célpontok átfogó vizsgálata hazai betegeken (2,3).

Ad 3. Az évi átlag 6500 új tüdőrákos beteg közül kb. 3000 beteg részesül elsővonalbeli citotoxikus kemoterápiában és kb. 1000 beteg kap másodvonalbeli kemoterápiát. A kezelések alapját továbbra is a platina-bázisú kombinációk jelentik, azonban az újabb szerek (gemcitabin, taxanok, pemetrexed) alkalmazása mellett is csak mindössze max. 40 %-os terápiás válaszarány érhető el. A közelmúltban jelentek meg kutatási szinten azok a szöveti biomarkerek, amelyek prediktív értékkel bírhatnak, mint pl. az ERCC1 (platina származékok), az RRM1 (gemcitabin), a timidilát szintáz (pemetrexed) és a β-tubulin class III (taxanok és vinorelbin). Ezen markerek immunhisztokémiai módszerrel vizsgálhatók, alkalmazásukról kezdeti eredményeket már leközöltünk, és rutin klinikai gyakorlatba való bevezetésük rendkívül kívánatos mind a terápia eredményessége, mind pedig költséghatékonysága szempontjából (4).

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )