Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Mersich Tamás
Endokrin, neurohumoralis és egyéb faktorok lehetséges szerepe az emlődaganat „személyre szabott” kezelésének eredményességére

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Mersich Tamás
helyszín (magyar oldal): Uzsoki utcai Kórház, Sebészeti-Érsebészeti Osztály
helyszín rövidítés: Uzsok


A kutatási téma leírása:

Bevezetés
Az emlőrák megelőzése, felismerése és kezelése a modern onkológiai szemlélet szerint személyre szabott kell legyen. A személyre szabott terápia során számolnunk kell beteg- függő, betegség- függő, orvos- függő, és egyéb külső tényezőkkel. Emlő- team tagjaként napi szinten szembesülök azzal a problémával, amely a protokolláris kezelési sémák egyénre szabott adaptációja során felmerül. Célom olyan, klinikailag orientált kutatási téma létrehozása, melynek középpontjában a beteg és nem a betegség áll.
Így a téma célkitűzései kettősek:
-klinikailag orientált módon, a beteg személyes lehetőségeit figyelembe véve új, klinikailag jól használható prognosztikai faktorokat keresése, mely segíti az eredményes daganatellenes terápia tervezését
-a beteg(ség) pszichológiai vetületének vizsgálata révén közelebb kerüljünk az idegrendszer és az immunohumoralis rendszer közötti kapcsolatok megértéséhez.
A téma elindítása tulajdonképpen folytatása egy 2004-ben megkezdett, több kooperációt felölelő tudományos együttmüködésnek, melyekben a biológiai mintavétel és betegkövetés szerepe jutott intézményünknek. 2008-2012 között „Az ErbB fehérjék asszociációinak összefüggése a
receptor orientált daganatterápiával szembeni rezisztenciával” címmel, -kollaborációs
partner DOTE Biofizikai Intézet- támogatott OTKA pályázat kutatójaként dolgoztam, mely “hídként” szolgált a klinikai és alapkutatás között.

A téma közvetlen kérdései

1. Milyen endokrinológiai, neurohumoralis és pszichoszociális tényezők vezetnek az emlőrák kialakulásához?
a. A beteg endokrinológiai jellemzőinek, daganatmegelőző hormonális expositiojának vizsgálata a daganat-specifikus jellemzők tükrében. A fenti tényezők hatása a kezelési stratégiára.
b. A pszichés konstelláció, konfliktus-kezelési minták lehetséges szerepe a daganatképződésben. Humoralis faktorok keresése a pszichoneurológia és immunológiai tényezők között. (Coupling)
2. Mi a daganat-specifikus jellemzők szerepe a kezelési stratégia megválasztására és eredményességére?

A daganat patológiai, molekuláris biológiai és fizikai jellemzőinek vizsgálata és összefüggéseinek elemzése a kezelési stratégiával összevetve, különös tekintettel a
- Lokalis kontroll jelentőségére az emlőrák sebészetében
- Axillaris staging lehetőségére és korlátaira


3. Mik a beteg-specifikus (endokrin, humoralis és pszichés) jellemzők,az egyénre szabott kezelési protokoll határai és az alkalmazott kezelés hatásai a szervezet neuro-humorális és pszichoimmunológiai egyensúlyára, a betegség lefolyására és a kezelési stratégia megválasztására?

A kezelési szakasz és az ellenőrzési szakasz nyomonkövetése során összefüggéseket keresünk a beteg-specifikus (pszichés, neurohumoralis és endokrin), betegség-specifikus (kiújulás, terjedés, metastasis-képződés), és kezelés-specifikus tényezők (irradiatio, sebészi re-intervenció, kemoterápia, hormonkezelés, biológiai kezelés, pszichoterápia) között, a túlélés és a betegségmentes túlélés relációjában. Az orvos személye, mint prognosztikai faktor


Az új téma indításakor szükségesnek tartom ismertetni azon tényezők együttlétét, melyek véleményem szerint alkalmassá teszik azt a saját lábra állásra, és reményeim szerint a dinamikus fejlődésre.

Háttér
Az Uzsoki utcai Kórház, mint daganatos betegeket ellátó központ, kitűnő teret ad a klinikai munka mellett a tudományos jellegű tevékenységre is. Az emlődaganatos betegek kezelését multidisciplinaris team irányítja. Az emlődaganatos betegség diagnosztikája, kezelése és kontrollja szempontjából az összes jelenleg elérhető modalitással rendelkezünk, az évi 260 emlődaganat miatt operált beteg a téma sikeres elindításához megfelelő hátteret ad. Intézményünkben rendelkezésre áll:
diagnosztikus vonalon: klasszikus triplet-vizsgálat, izotópos nyomjelzés (sentinel technika és nem tapintható daganatok ún. ROLL jelölése), intraoperatív imprint cytológiai, ill. patológiai feldolgozás, friss patológiai szabad szél meghatározás, intraoperatív UH, specimen mammographia, klasszikus patológiai feldolgozás, immunhisztokémia
kezelési vonalon: emlőmegtartó műtétek, radikalis műtétek, neoadjuvans kezelés, subcutan mastectomia, helyreállító sebészeti beavatkozások, irradiatio, kemoterápia, biológiai terápia, hormonterápia
A speciális tumorbiológiai és radiológiai vizsgálatokat illetően és a pszichés gondozás tekintetében társintézményekkel kooperálunk.

A fent megfogalmazott kérdésekre a választ a hagyományos klinikai adatgyűjtésen kívül, speciális pszichológiai kérdőívek, és interjúk révén, vér és szövetminták gyűjtésén és ezek elemzésén keresztül kívánjuk megkeresni. Az adatelemzéshez saját fejlesztésű számítógépes rendszert használunk.

Összefoglalás
A téma indításának célja, olyan, eddig nem ismert, vagy csak részben igazolt, beteg-specifikus tényezők felderítése, mely hatékonyan segíti az emlőrák miatt kezelt betegek gyógyítását és gyógyulását.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )