Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A nem alkoholos zsírmáj pathogenesise és terápiája

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Lengyel Gabriella
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem, II. sz. Belgyógyászati Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A parenchymás szervek - mint például a máj - abnormális zsírfelhalmozódását zsíros átalakulásnak nevezünk. A máj elzsírosodásának hátterében a májsejtek zsírfelvevő és zsírleadó folyamatainak egyensúlyzavara áll, miáltal a felesleges triglicerid felhalmozódik a hepatocytákban. Sokszor necroticus, vagy elhalt sejtek szomszédságában találhatók a kóros zsírmennyiséget tartalmazó májsejtek. Normál esetben a sejtek kb. 5 %-a tartalmaz trigliceridet, zsírmáj estén ez az érték 50 % fölé is emelkedhet. 50 % alatt májelzsírosodásról, 50 % felett zsírmájról beszélünk. Enyhébb esetben nem feltétlenül okoz sejtműködési zavart, azonban súlyosabb formánál igen, sokszor a sejthalál előfutára. A zsírmáj olyan kórállapotnak tekinthető, mely érzékennyé teszi a májat egyéb toxikus hatásokkal szemben. Nem önálló betegség, legtöbbször valamilyen ártalom, egyéb kórfolyamat kísérőjelensége. Önmagában - bizonyos súlyossági fokig (a fibrosis megjelenéséig) reversibilis károsodást jelent, a kiváltó ok megszűnésekor a máj a felesleges triglicerid-tartalmát leadja.

A mikroszkópos képet eleinte kisebb zsírtartalmú vacuolumok jellemzik, elsősorban a cytoplasmában, főleg a sejtmag körül jelennek meg. A folyamat előrehaladtával a vacuolumok összeolvadnak, a sejtmagot a sejt széléhez nyomják. Esetenként az egymással érintkező sejtek szétszakadnak a kiszabaduló zsírcseppek összeolvadnak, ún. zsírcystákat létrehozva. Súlyosabb formában a szövettani képen neutrophil granulocyták focalis infiltratioja és Mallory- testek is megfigyelhetőek.

A zsírmáj stádiumai
A NAFLD egy átfogó entitás, mely a szövettani kép alapján négy stádiumot foglal magába:
1) egyszerű steatosist gyulladás nélkül, ez a forma általában nem vezet progresszív májelégtelenséghez
2) steatohepatitis lymphocyta infiltrációval
3) steatohepatitis a hepatocyták duzzanatával és lymphocyta infiltrációval
4) fibrosis Mallory-testek megjelenésével, ekkor gyakran a steatosis már nem látható (cryptogén, vagy non-fatty cirrhosis).

A zsírmáj hisztopathológiai jellemzőit már az 1960-as években leírták, a nem-alkoholos hepatitist (NASH-t) először Ludwig és mtsai. publikálták 1980-ban. Néhány májbiopszián átesett betegnél -akiknél az alkoholfogyasztás kizárható volt- az alkoholos májbetegséghez hasonló képet láttak. A felnőtt populációban nehéz definiálni a nem-alkoholos májbetegséget, mert nem lehet pontosan számon tartani az alkoholfogyasztást. A gyermekgyógyászatban ez kevésbé számít diagnosztikus problémának. (Heti több, mint 14 egység alkohol fogyasztása esetén állhat az alkohol a zsírmáj hátterében. Egy alkoholos egység megfelel egy dl bornak, egy pohár sörnek, illetve fél dl likőr vagy tömény szesznek).

Az elmúlt két évtizedben jelentősen megnőtt az esetek száma, miáltal később a betegség komoly következményeivel kell számolni. Májcirrhosisig, sőt akár hepatocellularis carcinomáig fajulhat a betegség, néhány esetben NASH talaján kialakult cirrhosis miatt transzplantációra volt szükség. A felnőtt populációban a NAFLD-ben szenvedő betegek általában középkorú, obes nők, a testsúly átlagosan 110-130 %-a normálisnak, a BMI 25 kg/m2 felett van. Előfordul férfiakban, illetve nem extrém obes emberekben is. A gyermekkori és a felnőttkori NASH klinikai és pathológiai megjelenése nagyon hasonló.

Gyermekekben a betegséget az 1980-as évek elején írták le, az esetek száma azóta egyre nő, főleg a gyermekkori obesitás folyamatos emelkedésével összefüggve. A gyermekkori obesitás egyik szövődményének tekinthető többek között a zsírmáj, illetve előrehaladottabb esetben a NASH.

Vizsgálandók:
• a pathogenesis egyes lépései
• a fibrogenesist elősegítő, illetve gátló tényezők
• a diagnosztikus lehetőségek (például a szénhidrát szegény transzferrin mint diagnosztikus módszer)
• mindezideig még nem ismert olyan specifikus gyógyszer, amely a hepatocytákban lerakódott zsírt egyértelműen csökkenteni képes, ezért lényeges, hogy újabb gyógyszerekre lehessen javaslatot tenni.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )