Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Lakatos Péter
Pajzsmirigybetegségek és azok csontanyagcsere-hatásai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Lakatos Péter
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Célkitűzések:

A pajzsmirigy hormonok fontosak a csontrendszer normál fejlődése szempontjából. A fiziológiásnál nagyobb mennyiségű pajzsmirigy hormon a csontállomány csökkenését idézi elő felnőttkorban, ily módon csontritkuláshoz vezethetnek (Fraser et al. 1971). Ugyanakkor a fiziológiás mennyiségű pajzsmirigy hormon szükséges a normális kalcium- és csontanyagcsere fenntartásához (Ren et al. 1990). A mechanizmus, ahogyan ezek a hatások érvényesülnek, nem tisztázott. Szintén jól ismert a pajzsmirigy hormonok és az immunrendszer közötti kapcsolat. Az a tény, hogy az immunoszuppresszív gyógyszerek in vitro meggátolják a pajzsmirigy hormonok okozta csontreszorpciót (Lakatos és Stern 1992), arra utal, hogy az immunrendszer sejtjei által termelt anyagoknak jelentős szerepük lehet a pajzsmirigy hormonok csontra kifejtett hatásának közvetítésében. Mindezek alapján érdemesnek tartjuk mind in vivo, mind in vitro tanulmányozni a pajzsmirigy hormonok hatását olyan cytokinekre, amelyek mai tudásunk szerint jelentős szerepet játszanak a csontanyagcsere helyi szabályozásában.

Kutatási téma:
A növekedési faktorok és citokinek, amelyek a csontanyagcserére hatnak, elvileg közvetíthetik a pajzsmirigy hormonok csonthatásait. Erre számos saját adat is utal. Ezen faktorok mérése laboratóriumunkban megoldott. A következőkben a transforming growth factor β (TGFβ) és a tumor necrosis factor α (TNFα) szerepét szeretnénk vizsgálni a pajzsmirigy hormonok kalcium- és csontanyagcserére kifejtett hatásában.
A kutatási témára jelentkező doktorandusz a következő tervezett vizsgálatokban vesz részt:

Mérni kívánjuk a TGFβ és a TNFα szérum szintjét eu-, hyper- és hypothyreosisos pre- és postmenopausás nőkön, valamint pajzsmirigy funkció zavarban szenvedő férfiakon kezelés előtt és után.

Vizsgálni kívánjuk a pajzsmirigy hormonok hatását a csontanyagcserére a fenti személyeken kezelés előtt és után.

Mérni kívánjuk a TGFβ és TNFα termelődését a fenti vizsgálati személyek véréből szeparált monocyta sejttenyészetekben immuno- és bioassay segítségével.

Meghatározni kívánjuk a szérum csontresorptiós aktivitását (serum bone resorption activity = SBRA) azokon a vizsgálati személyeken, akiknek a keringésében kiemelkedően magas vagy alacsony citokin szintet észlelünk.

A téma célkitűzései összefoglalva
Pajzsmirigybetegségek osteoporosist okozó hatásainak vizsgálata molekularis biológiai és klinikai epidemiológiai módszerekkel.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )